Znate li koje su igre igrali bake i deke?

09/05/2018 14:24

Znate li koje su igre igrali bake i deke?

Kada su naše bake i deke bili mali, igre su bile skroz drugačije. Oni nisu imali mobilne telefone, tablete, računare, pa čak ni televizore. Ono što sigurno jesu imali, bila je mašta.

Igra piljaka

Ako niste znali piljci su kamenčići. Naime, igra je funkcionisala tako što bi se prvo izabralo pet oblih kamenčića, a zatim bi se izvlačili štapići, čija je dužina određivala onog ko baca prvi. Igrač baca prvi kamen u vis i zatim pokušava da ga uhvati. U sledećem krugu baca dva, pa pokušava da ih uhvati, u narednom tri i tako do svih pet. Onaj ko ne uspe da uhvati kamenčić predaje prvenstvo igre drugom igraču. Kada se pokupe svi kamenčići, sledi “kuća”. Za ovaj deo potrebni su veština i spretnost. Potrebno je saviti palac i kažiprst, tako da predstavljaju obruč. Desnom rukom baca se kamen u vis, a zatim je potrebno da kamen propadne kroz “obruč” leve šake. Pobednik je onaj koji najbrže izvede ovaj potez.

Pola – celo

Za ovu igru se može reći da je preteča današnjeg “fuljanja” sličicama. Naime, nekada su momci razmenjivali sličice na ovaj način. Sličica se stavi na dlan, na vrhove prstiju, i izgovara: pola ili celo. Zatima druga osoba sa sličicom na dlanu udara po toj sličici. Ukoliko obe sličice padnu na zemlju, sa slikom na gore, onda je u pitanju “celo”. Ako bi jedna sličica pala okrenuta ka gore, a druga sa slikom na gore, onda je u pitanju “pola”. Ukoliko bi obe sličice pale sa slikom na dole, protivnik bi gubio red. Onaj ko pogodi kako će sličice biti okrenute, skuplja sve i deli ih prema broju. Broj skupljenih sličica određuje pobednika.

Žabice

Za ovakvu igru, potrebna je bara. Pravila su vrlo jednostavna. Devojčice odlaze u potragu za kamenčićima ravne i glatke površine, a dečaci se nadmeću u veštini “skakutanja” žabica. Potrebno je da kamen odskoči više puta po površini vode. Onaj ko poseduje veštinu “žabica” je pobednik.

Žmurke ili zapljuvača

Ova igra je možda poznatija mlađim generacijama, a nekad se igrala tako što su se deca okupljala oko drveta i dogovarala ko će prvi da žmuri. Jedno dete bi žmurilo, dok se ostala deca skrivaju. Dete koje žmuri broji glasno do dvadeset, a zatim izgovara:”Krećem. Ko se nije sakrio, magarac bio.” Dok traži skrivene, oni moraju proći mimo njega i zapljunuti se. Ukoliko je onaj ko žmuri brži od skrivača, zapljunuće ga i tu se krug završava. Zatim, otkriveni skrivač žmuri.

09/05/2018 14:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments