Najduža munja na svetu!

29/07/2020 11:11

Najduža munja na svetu!

Munja je vidljivo pražnjenje atmosferskog elektriciteta do kojeg dolazi kada određeno područije atmosfere postane električni nabijeno ili se pojavi razlika potencijala dovoljno da savlada otpor vazduha. Najčešće udara iz olujnih oblaka kumolonibusa. 

Ne radi se o dužini samog prikaza elektriciteta, radi se o dužini prikaza vidljivog na nebu. Ona inače traje tek par sekundi i možemo je često propustiti treptajem oka.

Nedavno je izmereno najduže trajanje ove pojave od kad se prati.

Prema izveštaju svetske meteorološke organizacije 4. marta 2019. tokom jedne oluje u Argentini munja je trajala 16,73 sekundi, što je od kad se vodi evidencija najduža zabeležena munja u istoriji.

Pre toga je zabeležena duga munja u Francuskoj, na samom jugu zemlje, 30. avgusta 2012. godine munja je trajala 7,74 sekunde.

SMO je dala još detaljnije i fascinantnije izveštaje o ovoj dugoj argentinskoj munji, koji su zabeleženi uz pomoć satelitske tehnologije: Tokom svih 17 sekundi protezala se svom svojom dužinom od 650 kilometara, što opet nije rekord u daljini munje jel je prošle godine izmerena jedna od 710 km koja se formirala u Argentini a pogodila je tlo u Brazilu.

Direktor SZO Gizmodo Rendal Kerveni dodaje da ovi neverovatni podaci predstavljaju vremenske ekstreme i pokazatelj su sile prirode.

Priroda nas podseća šta sve može da uradi.

29/07/2020 11:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments