Misterije džinovskih lignji

30/01/2018 15:39

Misterije džinovskih lignji

Pored toga što narastu do 13 metara i teške su nekoliko hiljada kilograma, malo toga znamo o džinovskim lignjama.

Uz to, znamo da je ova morska životinja povezivana sa mitološkim čudovištem Krakenom, koji je potapao brodove gusara i moreplovaca.

Dosad, otkriveno je manje od hiljadu vrsta, a većina ih je već bila mrtva, kada su ih ljudi našli ili uhvatili. Međutim, jedna živa lignja pojavila se na obalama Španije i dala mogućnost istraživačima da nauče nešto novo.

Džinovske lignje

Većina ovih lignji dolazi iz voda Japana, a malo pre spomenuta lignja je prvi primerak koji je pronađen van japanskih voda.

Pronađena je nedaleko od obale, na tri metra dubine, a bila je živa i borila se da se vrati u dubinu. Nakon prvih istraživanja, otkriveno je da je u pitanju mlada ženka, teška 105 kilograma.

Naučnici veruju da je ova lignja u španske vode došla jureći hranu, te da se, zanesena lovom, nasukala na obalu. Inače ovaj divovski glavonožac živi na dubini od 150 do 3000 metara.

Kasnijom analizom, otkriveno je i da je lignja imala povrede, koje su dovele do smrti, a najverovatnije, njih je nanela druga lignja, u borbi za prevlast nad hranom.

Dalja istraživanja daće nam još bolji uvid u ove morske životinje.

30/01/2018 15:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments