Najopasnija ptica na svetu!

13/09/2020 17:10

Najopasnija ptica na svetu!

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, veliki kazuar (australijski kazuar ili južni kazuar- latinski Casuarius casuaeius) je najopasnija ptica na svetu. Ovaj nemilosrdni i moćni trkač i plivač dokazuje najnoviju teoriju da su ptice direktni potomci dinosaurusa. Ukoliko se ovaj ne letač okomi na vas neće odustati…

Veliki kazuar je stanovnik kišnih šuma severoistočne obale Australije, Nove Gvineje i Indonezije, a pod ovim visokim krošnjama preostalo je svega oko 1 500 divljih Velikih kazura. Doduše, oni se retko viđaju u zatočeništvu, kao što je zoo vrt, jer su agresivnije od bilo koje druge životinje, ne pripitomljavaju se, pa stoga najčešće napadaju čuvare.

Treće su po veličini i jedne od najtežih ptica, Veliki kazuar može biti visok i do 2 metra (prosečna visina mu je 127- 170), mužijaci mogu težiti do 55 kg a ženke i do 76 kg. Njihove tri kandze, oštre kao noževi, dosežu i do 12 cm u dužinu, a ovo je i jedina ptica na svetu koja ima bilo kakvu vrstu zaštitnog oklopa, kacigu, kojom štiti glavu dok trči kroz gustu šumu. Ovo su ptice neletačice, zato izuzetno snažnih nogu, u trku mogu dostići i brzinu od 50 km/h.

Mužijaci i ženke kod ove ptice se dosta razlikuju: ženke nemaju vedro obojeno perje, ali su zato jače i veće od mužijaka. Tokom parenja, mužijak je taj koji uzima pasivnu ulogu, a ženke mogu promeniti i tri partnera tokom jednog odnosa. Poslednji partner će biti odgovoran za inkubaciju jaja i brigu o mladima (iako je malo verovatno da je on otac).

Veliki kazuari, naizgled stidljive ptice, isprovocirane mogu postati izuzetno agresivne i opasne. Iako su proglašene najopasnijim pticama na svetu, napadi na ljude nisu preciše česti, a poslednji put su usmrtile čoveka 1926. godine. Krivac za napade uglavnom bude čovek koji je ušao na njihovu teritoriju ili ih jednostavno izaziva da napadnu. Sa ovim predatorima nema šale!

Prema lokalnoj legendi, Veliki kazuari svojim oštrim kandžama mogu otvoriti utrobu čoveka ili bilo koje druge veće životinje, te istu ubiti samo jednim udarcem. Ovo su ipak samo lokalni mitovi, ali ono što je sigurno- napadi se dešavaju, a od ovih ptica je gotovo nemoguće pobeći. Neverovatne su atlete na svim terenima- trče brzinom od 50 km/h, jak su dobri plivači i mogu skočiti do 1.5 metara u visinu! Ptice rođene za trijatlon! Jedini način da od ovog brzog i spretnog diva pobegnete jeste da se brzo popnete na drvo , ali da pri tome pazite da nije neko drvo sa kojeg spada voće, jer takvo Veliki Kazuari smatraju izvorom hrane i mogu ispod njega boraviti danima čuvajući ga od ostalih životinja.

13/09/2020 17:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments