Najdugovečniji insekti na planeti

17/01/2022 23:36

Najdugovečniji insekti na planeti

Kraljica termita je najdugovečniji postojeći insekt

Termiti mogu doživeti ozbiljnu starost. Kraljica termita je najdugovečniji živi insekt i može da živi i do 50 godina. Strukturno hranjeni termiti mogu da žive do 25 godina, a rojevi (krilata reproduktivna kasta) žive samo nekoliko meseci.

Neki stručnjaci smatraju da određene vrste termita mogu živeti i do 100 godina. Termiti imaju vrlo malo prirodnih neprijatelja, i bez ikakvih predatora ili parazita, mogu prilično dobro da prežive u blizini ljudi.

Kraljica mrava

Životni vek kraljice mrava može se meriti decenijama, što je daleko duže od prosečnog insekta. Mravi su veoma društvena bića. Žive u zajednicama koje se nazivaju kolonije. Kraljica je u centru čitave kolonije, što znači da se njen život sastoji od stalnih interakcija sa svojim mravima. Kraljica kolonije mrava je veoma dugovečan insekt i može da živi 15-30 godina.

mravlja kraljica

Cikade

Cikada je sa životnim vekom od 17 godina, jedan od najdugovečnijih živih insekata. Pripada redu Hemiptera, podred Auchenorrhincha, u natporodici Cicadoidea. Često se kolokvijalno nazivaju „sedamnaestogodišnjim skakavcima“, iako su samo daleko povezane s njima. Većina vrsta je biljojedi, iako su neke grabljivice, a neke se hrane drvetom. Neke mogu naneti biti štetočine. Cikada je poznata po svojim velikim očima koje zauzimaju veći deo površine glave i jedinstvenoj strukturi njenih organa za proizvodnju zvuka. Neki ispuštaju pištavo zujanje koje se može uporediti sa udaljenim motorom ili zvukom cvrčka.

Cikada

Srebrna ribica

Srebrna ribica iliti šećerni čekinjaš je beskrilni, noćni insekt, životnog veka od 8 godina, Ovo sićušno stvorenje je brzo, dinamično i sjajno se krije. Telo mu je prekriveno krljuštima. Srebrna ribica je dugačka između 1,2 i 2 centimetra. Ravnog je i izduženog tela s dugačkim, tankim antenama napred i pozadi. Telo joj je sive boje. Srebrne ribice se hrane brašnom, šećerom, skrobom i povremeno mrtvim bubama.

Srebrna ribica

Vilin konjic

Odrasli vilini konjici žive samo jedno leto, ali računajući 4-5 godina koje provedu u fazi larve, životni vek im je šest godina, što ih čini prilično dugovečnim u svetu insekata. Vilin konjic je insekt s dva para krila. Mogu se naći u mnogo različitih boja i veličina, ali sve ih krase dugačka, elegantna tela. Ova prelepa stvorenja se mogu često videti kako lete oko bara i jezera tokom letnjih meseci. Na Zemlji postoji više od 5.000 vrsta vilinih konjica. Neke imaju raspon krila koji dostiže 15 centimetara. Vilini konjici mogu leteti unazad, lebdeti, pa čak i ići pod vodu. Hrane se drugim insektima i ponekad piju nekatar iz dveća. Vilin konjic ima izvanredan vid, sposoban da vidi 200 slika u sekundi 360 stepeni oko sebe.

Insekti su najraznovrsnija grupa životinja

Oni postoje na Zemlji više od 400 miliona godina i čine otprilike 80 odsto svih životinjskih vrsta. Neki insekti mogu da lete, neki da plivaju, neki žive na drveću da drugi pod zemljom. Mada ljudi generalno zaziru od njih, neke vrste zaista izgledaju simpatično. Ova mala stvorenja će uvek biti zanimljiva za proučavanje, u njihovom gotovo beskrajnom univerzumu.

17/01/2022 23:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments