NASA i projekat na Mesecu!

19/04/2020 16:11

NASA i projekat na Mesecu!

NASA je odlučila da finansira studiju izvodljivosti za projekat izgradnje radio-teleskopa u središtu kratera sa druge, nevidljive strane Meseca.

Ovde se misli na onaj deo mesečeve hemisfere koji je konstantno okrenut suprotno od Zemlje i tako pruža izuzetno povoljnu perspektivu za proučavanje kosmosa, zaštićenu od radio smetnji koje potiču sa Zemlje i guste Zemljine atmosfere koja utiče na kapacitet otkrivanja teleskopa koji se nalaze na Zemlji.

Novi radio-teleskop, koji će raditi na ultra-dugim talasima (od 10 do 50m), će nositi naziv “Lunar Crater Readio Telescope” i imaće neverovatne prednosti u poređenju sa radio-teleskopima koji se nalaze na Zemlji, navode stručnjaci.

Inače, NASA je odlučila da izdvoji sumu od 125 hiljada dolara, u okviru svog programa koji podržava inovativne koncepte, za sprovođenje studije izvodljivosti u vezi sa ovim teleskopom.

Radio-teleskop koji je zamišljen kao mreža ili skup žica, će biti instaliran u krateru prečnika od 3 do 5 kilometara, na drugoj strani Meseca. 

Žičana mreža koja će predstavljati tanjir ovog radio-teleskopa će imati prečnik od 1 kilometar, a po krateru će je razvući roveri DuAxel – roboti koji su osmišljeni od strane NASA tako da mogu da se kreću i vertikalno. 

Pošto predlog predviđa instalaciju sa druge, nama nevidljive, strane Meseca, ovaj radio-teleskop će biti pošteđen od radio smetnji koje dolaze sa Zemlje, satelita, pa čak I Sunca, u toku selenskih noći.

Nije poznato za koji period NASA planira da završi konstrukciju ovog radio-teleskopa, ali ni kada će se početi sa njegovom postavkom.

19/04/2020 16:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments