Otkivene nove pojedinosti o čudesnim kitovima narvalima

13/02/2018 14:45

Otkivene nove pojedinosti o čudesnim kitovima narvalima

Uprkos tome što su veoma popularni među ljubiteljima čudesnih životinja, narvali su i dalje velika misterija našeg sveta. Do nedavno, naučnici nisu znali skoro ništa o načinu života ovih kitova, a zahvaljujući uređajima za praćenje, uspeli su da prikupe neke informacije. 

Nedavno, pisali smo o narvalima (ukoliko niste, tekst možete pročitati OVDE) kada smo objasnili sve što su naučnici dosad otkrili o ovim vodenim sisarima dugačkih kljova.

Novosti o narvalima

Nova studija, objavljena 9. februara, iznela je nove podatke, prikupljene praćenjem 15 narvala uz pomoć ugrađenih čipova. Praćeno je jato koje živi blizu Grenlandovog Melvil zaliva. Otkriveno narvali radije biraju mirne vode, u kojima se nalaze veliki zidovi leda. Uz to, ovakav teren im odgovara zarad lakšeg lova morskih stvorenja kojima se hrane.

Takođe, dosad, velika misterija bio je i sam rog, odnosno dugački zub po kojem su narvali dobili i nadimak “morski jednorozi”. Od pretpostavki da ovaj rog služi za lov, preko toga da je u pitanju oružje za borbu ili pak za pokazivanje nadmoći, otkriveno je da rog ima brojne nervne završetke i da najverovatnije služi kao senzor.

 

 

13/02/2018 14:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments