Riba lav i u Jadranskom moru

02/07/2021 19:14

Riba lav i u Jadranskom moru

Neobična riba pod nazivom “riba lav” pojavila se u Jadranskom moru na početku sezone, iako se po pravilu pojavi mnogo kasnije i uglavnom ne zalazi u manje dubine. Ove godine je već u maju uočena i u Hrvatskoj.  

Aleksandar Joksimović, direktor Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, rekao je za Blic da se radi o invazivnim vrstama riba, a koju još zovu i “riba paun”. Prema rečima sagovornika beogradske novine, ova riba živi na više mesta unutar južnog Jadranskog mora, u Albaniji i Italiji. On još i objašnjava da je ovo stvorenje u Jadransko more došlo preko Crvenog mora, zbog, globalnog zagrevanja.

Foto: dimakig/ Shutterstock/Profimedia 

Kako kaže Joksimović, ova riba ne napada ljude, ali joj ne treba prilaziti, iako pleni svojim neobično lepim izgledom. Riba lav ima duge i otrovne bodlje, brzo se reprodukuje, a kao izraženi predator nema prirodne neprijatelje. Iako ne napada, u slučaju da do uboda dođe, mesto gde je bodlja probila kožu treba tretirati vrelom vodom istovremeno pokušati da se istisne otrov, jer je on termolabilan, pa se na visokim temepraturama razgrađuje.

pročitajte još i: Ove su ptice najodaniji partneri

Zato je napominje sagovornik, važno znati da se nikako ne sme mesto uboda hladiti i stavljati led, jer se tako samo stimuliše širenje otrova po telu. Takođe, stručnjaci savetuju i da se kupanje na divljim plažama izbegava i ide samo na one koje su uređenje. Globalno otopljenje je doprinelo da se ova tropska riba naseli i u relativno toplo more kao što je Jadransko.

Ukoliko ronite, obavezno treba da imati celovitu opremu. Ovu ribu ne treba loviti, preprodavati ili koristiti  u ishrani, jer može da dođe do neželjenih reakcija tela.

– Apelujemo preko naših medijskih nastupa, kao i putem društvenih mrežama na opreznost, da prijave ove ili neke druge nepoznate vrste nama iz Instituta – kazao je Joksimović.

 

02/07/2021 19:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments