Šta bi se dogodilo kada bi se planeta ubrzala?

21/05/2023 16:07

Šta bi se dogodilo kada bi se planeta ubrzala?

Odrasli često znaju da kažu, kako vreme toliko brzo prolazi, da se planeta sigurno brže okreće. Da li bi brže proticanje vremena bilo jedina posledica, ukoliko bi planeta Zemlja počela brže da se okreće?

Ne osećamo da se planeta okreće, ali ako bi se ubrzala, morali bismo da se prilagođavamo raznim promenama. Na primer, dan i noć trajali bi kraće, a vreme i vremenske promene postale bi haotične. Neke države bi verovatno nestale.

Šta bi se dogodilo kada bi se planeta okretala dvostruko brže?

U slučaju da planeta ubrza sa okretanjem, naučnici navode da bi ljudi bili dosta lakši, jer bi gravitacija kakvu poznajemo, bila potpuno drugačija.

Loša stvar je da ne bismo gledali televiziju više, odnosno ne bi bilo omiljenih serija i filmova, jer je većina satelita zahvaljujući kojima komuniciramo i koji omogućavaju emitovanje programa, sinhronizovana, odnosno usaglašena sa okretanjem planete.

Dan i noć bili bi kraći, što bi naravno, uticalo na naš način života. Pa tako, više ne bi postojala 365 dana u kalendaru, nego 730 dana.

I druge vrste, osim ljudi, morale bi da se prilagode na ove promene. Ovako nešto bi za veliki broj životinja bilo nemoguće, što bi dovelo do izumiranja tih vrsta. Izumiranje jedne vrste, koja je recimo, hrana drugoj vrsti, dovelo bi tu vrstu u ozbiljan rizik od izumiranja takođe.

Velike klimatske promene u potpunosti bi promenile izgled planete. Ubrzano okretanje planete dovelo bi do ubrzanog kretanja vetrova, a samim tim i do jačih i većih uragana. Tada bi probleme počeli da stvaraju i okeani. Podizanje velike količine vode sa severne i južne hemisfere prema ekvatoru, dovelo bi do potapanja Ekvadora, Brazila, Kolumbije, Australije, Indonezije, Kenije, Venecuele i Singapura.

21/05/2023 16:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments