Šta je “Dan D”?

14/11/2017 12:52

Šta je “Dan D”?

Ovaj izraz danas se koristi u kontekstu važnog datuma, odnosno dana odluke, presudnog datuma, kada nas očekuje neki preokret.

Izraz “dan D” bastao je u engleskom jeziku “the day” (čita se: “di dej”), a koren vodi iz vremena Drugog svetskog rata.

Naime, u to vreme, Nemačka je okupirala gotovo celu Evropu, ali izgubivši dve velike bitke, kod Staljingrada i Kurska, Hitlerova ratna mašinerija bila je oštećena. To je bio pravi strateški trenutak da Saveznici (Englezi, Amerikanci i Francuzi) zadaju kontra-udar. Tada, od 6. juna do 30. avgusta 1944. godine, savezničke vojske, iskrcavanjem u Normandiju započeli dotada najveću desantnu operaciju u istoriji ratovanja, u kojoj je učestvovalo 39 savezničkih divizija, oko 12000 aviona, 4500 tenkova i 5000 brodova.

Pripreme za ovako veliku operaciju morale su se držati u tajnosti, pa je dan invazije, 6. jun označen šifrom “D”, što na engleskom zapravo znači dan. Sat je označavan slovom H (na engleskom satu je “hour”).

Iz toga, danas, koristimo frazu “dan D” za veoma važan i presudan događaj. Najčešće, fraza se koristi u medijima, ali nije neretko da se upotrebljava i u verbalnoj komunikaciji.

Izvor. opsteobrazovanje.in.rs

14/11/2017 12:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments