Šta (ne)znamo o tenisu?

02/08/2021 14:56

Šta (ne)znamo o tenisu?

Istorija tenisa na našim prostorima ne zaostaje mnogo za počecima tenisa u svetu. Austrougarski oficiri i engleski industrijalci počeli su da igraju tenis na prostorima Balkana početkom 80-tih godina 19.veka, a ostaje zabeleženo i na fotografijama da je gradić Priboj na reci Lim dobio prvi teniski teren, u okviru vojne kasarne austrougarske vojske, koja je tada boravila u ovom delu jugozapadne teritorije carevine štiteći granicu prema Turskoj.

kako dalje navode u teniskom savezu Srbije, nedugo zatim tereni počinju da se prave gde god se ukazalo zgodno mesto. Na Paliću već 1878.  održana su i prva nadmetanja. Od tada, pa sve do danas, na Paliću, kao i Subotici, tenis ima bogatu tradiciju, a beli sport se širio i u ostale delove zemlje, nalazeći nove poklonike. Veliko interesovanje za ovaj sport, naročito posle završetka Prvog svetskog rata, nametnuo je potrebu da se osnuje jedno vrhovno telo, koje će okupiti sve klubove i sekcije na jedno mesto i organizovati jake turnire i takmičenje širom zemlje. Tako je 1922. godine 27. avgusta u Zagrebu osnovan Jugoslovenski teniski savez. Od tada do danas ovaj savez i sam sport je pretrpeo mnogi promene, no danas funkcioni TSS.

Teniske zanimljivosti

– Najstariji turnir je Vimbldon, a prvi šampion tog takmičenja bio je Spenser Gor 1877. godine.

– Na Vimbldonu je idigran i najduži meč u istoriji tenisa. Duel između Amerikanca Džon Izner  i Francuza Nikolasa Mau trajao je trajao 11 sati i pet minuta. U petom odlučujućem setu bilo je 70:68.

Najkraće finale Grend slema u istoriji odigrano je1982. godine na Rolan Garosu. Štefi Graf je pobedila Natašu Zverevu sa 6:0, 6:0 i to za svega 32 minuta.

– Jedan od simbola Vimbldona su jagode, a prema procenama, na njemu se svake godine pojede oko 24 tone jagoda.

– Ali, na vrhu vimbldonskog pehara nalazi se ananas. Postoji priča koja kaže da je stavljen u čast engleskih moreplovaca koji su kačili ananase na kapije svojih poseda nakon povratka sa dugih putovanja

– Teniske loptice su bile bele boje sve do 1986. godine. Boja loptica je promenjena zbog bolje vidljivosti žute na kolor televizorima i kao takve su se pojavile 1972. godine. A prema propisima Međunarodne teniske federacije težina loptica mora biti između 56 grama i 59,4 grama, i prečnik 6,7 centimetara.

možda vas zanima i: Zašto je teško sportistima u Tokiju?

Teniski tereni su pravougaonog oblika, a dimenzije se razlikuju u vazisnosti da li se igra u singlu i igru u parovima. Dimenzije standardnog teniskog terena su: 23.77 m dužine i 8.23 m širine. Oni za parove su malo veći. Visina mreže na sredini iznosi 91.4 cm, a na krajevima 107 cm. prvobitni tereni bili su u obliku peščanog sata, ali su 1875. počeli da bivaju ovakvi kakve ih danas znamo. Tereni su prekriveni travom, zemljom (šljakom) ili su od baze asfalta ili betona, a prekrivaju se gumenim i akrilnim slojem.

– Otvoreno prvenstvo Francuske naziva se i Rolan Garos. Inače, Rolan Garos je bio francuski pilot i junak iz Prvog svetskog rata, a ne teniser. Tokom rata bio oboren i zarobljen, međutim nakon što je pobegao iz nemačkog zarobljeništva, ponovo se prijavio u vojsku. Nažalost, drugi put kada je oboren, 1918, nije preživeo.

– Artur Eš je prvi tamnoputi igrač koji je osvojio US Open i to 1968. godine. Centralni teren, kompleksa na kojem se danas igra Otvoreno prvenstvo Amerike, po njemu nosi naziv.

Pravila i kako su nastala

Bodovanje –  ovo je najveća misterija tenisa. Ne zna se pouzdano kako se došlo do bodovi 15, 30, 40. Navodno, taj način bodovanja predstavlja četvrtine sata, jer su ranije časovnici merili poene na mečevima, a gem se završavao nakon što kazaljka obiđe pun krug. Prema drugoj priči, bodovanje je posledica igre dlanova, koja se igrala na terenu širine 45 stopa i dužine dva puta po 45 stopa. Naime, onaj koji servira posle prvog osvojenog poena približi mreži za 15 stopa, a nakon drugog još toliko, da bi nakon trećeg bio na 40 umesto 45 stopa, jer bi bio tik uz mrežu, odnosno udario bi u nju. Pa su tako stope prešle u podove.

Servis – servis u tenisu uveo je engleski kralj Henriju VIII, navodno. On je vladao Engleskom i Irskom u 16. veku i mnogo je voleo da igra igru, koja je bila preteča tenisa, ali bez da se mnogo umori.

saznajte koji je Drugi najpopularniji sport na svetu

Ništa ili ljubav – za nula poena upotrebjava se izraz “love” – ljubav. Međutim, to “lav” ne znači to. Veruje se da je reč preuzeta iz francuskog, odnosno da je nastala od reči jaje (l’ouef), koje oblikom podseća na nulu, a postoji i objašnjenje da potiče od holandske reči čast – lof.

Izjednjačenje ili đus – đus, odnosno izjednačenje, kada je 40-40 je skraćena verzija izraza “a deux du jeu” iliti dva poena od gema.

 

 

02/08/2021 14:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments