Sve boje žute – od voćke do irvasa

08/05/2018 15:32

Sve boje žute – od voćke do irvasa

Da li znate kako je nastala žuta boja? Pigment žute boje dobija se od kristala iz hidrotermalnih žica i toplih izvora. Pronašli su ga stari Kinezi.

Ovaj auripigment je odličan za bojenje, i kineski pisari su ga koristili kao sredstvo za ispravljanje grešaka. Koristili su ga i kineske ubice, u vidu oružja. Naime, ovaj pigment se dobija od sulfidnog minerala arsenika.

Mišljenja o žutoj boji su podeljena. Nekome je to omiljena boja, dok drugi pak smatraju da je previše napadna. Žuta predstavlja pravi simboli taksi vozila i da li ste znali za postojanje morske žute deteline sa četiri lista? U pitanju je žuti jastog, koga je jako teško naći.

Kada kažemo žuto, odmah pomišljamo na suncokret

Polje od oko milion suncokreta posađeno je oko nuklearne elektrane Fukušima nakon nesreće, 2011. godine. Na ovaj način, dolazi do fitoremedijacije ili lečenja prirodne okoline biljkama.

Irvasi su žuti?

Irvasi nisu žuti, žute su im dužice očiju koje se menjaju u toku zime. U pitanju proces menjanja boje iz zlatnožute u plavu, koji omogućava mrežnjačama da uhvate što više svetlosti u toku zime, dok je dan kratak, a noći duge.

Voćka durijan

Ova voćkica žute boje raste u jugoistočnoj Aziji. Karakteriše je izuzetan vonj, koje je nemoguće opisati, meko žuto meso ploda i bodlje na ljusci.

Još ponešto o žutoj boji

Žena poznatog pisca Gabrijela Garsije Markesa, Mercedes, svakog je dana tokom pedeset i pet godina, na njegov radni sto stavljala žutu ružu. Teniske loptice su prvobitno bile crne i bele, ali im je boja promenjena u žutu, kako bi gledaoci mogli lakše da je prate.

08/05/2018 15:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments