Da li životinje sanjaju?

25/08/2015 16:53

Da li životinje sanjaju?

Kao i mi, i životinje moraju da spavaju. Sigurno ste videli vašeg kućnog ljubimca kad se namešta da spava i polako tone u san.

Ponekad se dešava da se ljubimac trza ili cvili u snu, kao da sanja nešto. Jel moguće da i životinje sanjaju?

Naučnici smatraju da svi sisari imaju mogućnost da prolaze kroz REM fazu sna, fazu u kojoj se formiraju snovi. Ali malo je teže saznati – šta životinje sanjaju.

Kako bi istažili ovu temu, naučnici su uradili eksperiment na pacovima. Pacove ispitanike su stavili na traku za trčanje na čijem se kraju nalazila hrana do koje su pacovi hteli da stignu. Za to vreme naučnici su se bavili merenjem aktivnosti mozga pacova. Posle toga, merili su i beležili aktovnost mozga pacova dok spava i kada se nađe u REM fazi.

Poređenjem podataka o aktivnosti mozga dok je pacov trčao ka hrani i dok je sanjao, došlo se do otkrića – zabeležene su iste moždane aktivnosti. Ovo znači da su pacovi i u snu trčali za hranom na pokretnoj traci, odnosno to su sanjali.

Prema mišljenju profesora dr Stenlija Korena, psi prolaze kroz iste faze sna kao i ljudi. Jedina razlika između sna ljudi i pasa jeste ta što se kod pasa faze sna brže smenjuju. Manji psi mogu da sanjaju na svakih 10 minuta, dok veći psi sanjaju jednom u 90 minuta.

Naučici su utvrdili da ne sanjaju samo sisari. Merenjem moždane aktivnosti zeba zaključili su da i ptice mogu da sanjaju, a njihov najčešći san je – kako cvrkuću na grani.

25/08/2015 16:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments