Kako su Britanci promenili seobe ptica

28/09/2015 14:26

Kako su Britanci promenili seobe ptica

Poznato je da se određene ptice, ptice selice, kada dođe jesen sele iz hladnijih u toplije, južne krajeve. Ali neke ptice su ipak promenile svoju putanju na jesen.

Ptice selice se iz hladnijih u toplije krajeve sele zbog hrane koju ne mogu da nađu u predelima u kojima je jesen hladna, a zima puna snega. Zbog toga pred kraj leta se one sele u južne krajeve.

Međutim, neke ptice su potpuno promenile smer kretanja i cilj putovanja kada za to vreme dođe. Umesto da se sele u sunčane predele kao što je Španija, u koju su najčešće odlazile, neke ptice se ipak odlučuju za Veliku Britaniju.

Razlog zbog kog ptice lete u Veliku Britaniju a ne u Španiju nije klima, nego bolji uslovi za ishranu. Tome doprinose meštani nekih delova Britanije koji imaju naviku da pticama ostavljaju hranu u svojim dvorištima.

Prema izveštajima Britanskog fonda ornitologije (BTO) crnoglava grmuša koja se pari u južnoj Nemačkoj i Austriji, svoje zimsko stanište je promenila – umesto u Španiju ove ptice odlaze u Veliku Britaniju.

Osim toga što stanovnici Velike Britanije imaju običaj da pticama ostavljaju hranu u dvorištima, postoji još jedan razlog zbog kog se ptice odlučuju da baš tu provedu zimu, a to su i klimatski uslovi. Poslednjih nekoliko zima u Velikoj Britaniji su znatno blaže, što ptice kao što je crnoglava grmuša vole.

28/09/2015 14:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments