Veliki povratak nekih ugroženih životinjskih vrsta u 2019!

18/02/2019 14:57

Veliki povratak nekih ugroženih životinjskih vrsta u 2019!

Naučnici koji se bave ugroženim vrstama životinja širom sveta otkrili su lepe vesti: neke od njih se oporavljaju i polako, ali sigurno vraćaju sa ruba egzistencije!

Oporavak ugroženih vrsta životinja

Naime, nakon pomnog istraživanja, naučnici su otkrili da se neke vrste životinja, koje su proglašene ugroženim, oporavljaju i da im više ne preti istrebljenje. U nastavku saznajte koje su to vrste.

Burmanska zvezdana kornjača (Geochelone platynota)

Ova vrsta kornjače danas živi u centralnom Mjanamaru, a nekada, prostirala se duž cele južne Kine. Tokom devedesetih godina bilo ih je svega 175, a danas, procenjuje se da ih ima oko 14.000.

Kambodžanska roda (Leptoptilos dubius)

Uništavanjem prirodnog staništa, ove ptice su skoro nestale sa lica Zemlje. Međutim, danas ima oko 300 parova roda, koje se svakodnevno prate.

Jaguar (Panthera onca)

Južna Amerika nekada je bila prepuna ovih veličanstvenih mačaka, ali se njihov broj počeo smanjivati usled uništavanja šuma u kojima su živele. Iako danas žive samo u južnoj Argentini, u proseku, svake godine u prethodnoj deceniji, njihov broj povećava se za oko 8%.

Grbavi kit (Megaptera novaeangliae)

Populacija grbavog kita je širom sveta dovedena na rub egzistencije, zbog krivolova. Međutim, nakon globalnih kampanja da se ovo zabrani, 90% populacije ovih vodenih sisara je povraćena.

18/02/2019 14:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments