Koje životinjske vrste umiru nakon parenja?

09/08/2018 15:37

Koje životinjske vrste umiru nakon parenja?

Ove vrste su specifične, one se pare samo jednom, produžavaju vrstu i odlaze u smrt.

Reč je o samoubilačkoj reprodukciji – semelparity. Naime, ove životinje svu reproduktivnu energiju ulažu u jedno parenje pre smrti.

Sisar Antechinus

Odličan primer za fenomen samoubilačke reprodukcije upravo je mužijak Antechinusa, malog australijskog sisara koji kratko živi.

Karakteriše ih dugotrajno parenje koje traje i po 14 sati, nakon čega umiru.

Paukovi Stegodyphus lineatus i Argiope

Ženka vrste Stegodyphus lineatus umire za svoje mlade. Naime, nakon što ih izleže i obezbedi im početnu hranu, mladi počinju da se razvijaju do momenta kad više neće imati šta da jedu, a apetit će im rasti. Ona će im tada dopustiti da je pojedu.

Mužijaci Argiope žrtvuju svoje telo kako bi bili sigurni da su oplodili svoje ženke i obezbedili potomstvo. Ovi mužijaci imaju dva polna organa. Umiru brzo nakon što iskoriste drugi.

Vrlo je verovatno da će ih nakon što uginu, ženka pojesti.

Paraziti

Među parazitima uvrnutih krila u redu Strepsiptera, ženke proizvode između 1.000 i 750.000 larvi u jednoj jedinoj misiji parenja.

Kako funkcionišu: naime, ženke zakopavaju svoje telo u telu domaćina i nikad ne odlaze. Bez potrebe za krilima, očima, nogama, antenama, ženke zadržavaju svoje juvenilne osobine. Postoji samo jedan deo tela koji ne viri iz domaćina, u pitanju je kanal kroz koji mužijaci mogu da oplode ženku i kroz koji larve dospevaju u spoljni svet.

Mužjaci, koji žive šest sati, lete oko ovih ženki, sa kojima se pare i onda umru. Nakon što larva izađe iz ženke, i ona umire takođe.

09/08/2018 15:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments