Mitovi i činjenice o ajkulama

19/05/2021 18:57

Mitovi i činjenice o ajkulama

Najviše od gotovo svih životinja, godišnje stradaju ajkule i to preko 100 miliona njih. One preplivaju polovinu puta oko sveta tražeći hranu i dok su u potrazi njima na glavama “sede” ribe prilepuse. Jer, kada ajkule pojedu, recimo, tunu prilepuse dobijaju ostatke. Treba znati i da ajkule ne jedu ljude, kao ni prilepuse, one se hrane fokama, ražama, tunama i drugim morskim životinjama.

Bele ajkule polažu jaja u stomaku, dok neke od njih polažu jaja direktno u more, a kada se bebe izlegnu mame ih ostave i odu svojim putem, ali već tada su potomci spremni da se kreću okeanom.

možda vas interesuje i koje su : 5 najdugovečnijih životinja, od kojih je jedna besmrtna!

Mitovi

Ajkule jedu ljude – nije istina. Svetska fondacija za prirodu objašnjava da je normalno da ajkule napadju zbog slabe vidljivosti u vodi. Statistika kaže da se oko 30 napada ajkula desi svake godine, a samo su 5 do 10 su sa smrtnim ishodom.

Ajkule nisu pametne – one su jedna od najinteligentnijih vrsta u okeanu i to zahvaljujući evoluciji staroj više od 400 miliona godina. Pojedine studije su otkrile da će neke ajkule najpre istražiti kvadratni objekat pre nego što mu priđu. Takođe ajkule komuniciraju sa drugima koristeći govor tela, pokazuju studije.

Sve ajkule imaju oštre zube – nisu sve ajkule kao one iz filma iz 1975. godine Čeljusti. Poznato je da postoji više od 450 vrsta ajkula svih oblika i veličina. Najmanja ajkula je kostelj je dugačka 20 centimetara, a najveća je kit ajkula koja može da naraste do 12 metara. Velike bele ajkule imaju fatalne ujede sa nizom od 300 reckastih, trouglastih zuba, a nabrana ajkula liči na jegulju, dok čekić ajkula ima posebnu ravnu glavu u obliku slova T.

saznajte još iKoje to životinjske vrste imaju neobične noseve?

Prilikom napada ajkulu treba šutnuti u nos – to nije baš dobra ideja. Dejvid Šifman, naučnik za ajkule na Univerzitetu u Majamiju, je na svom Tviter profilu savetuje da je najbolje pobeći od ajkule, ali se i koncentrisati na njene oči. Ajkule imaju barijeru nalik kapku koja ih štiti od udara, ali nije osmišljena da je zaštite od prstiju.

Ajkule niko ne jede – velike ajkule, poput tigrastih i belih ajkula, ne brinu o predatorima, dok male ajkule nisu te sreće. A u stvarnosti, najveća opasnost za ajkule su ljudi.

 

19/05/2021 18:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments