One su neustrašive majke životinjskog carstva!

10/08/2018 15:16

One su neustrašive majke životinjskog carstva!

Ove ženke su najposvećenije majke u životinjskom carstvu.

One će učiniti sve za svoje mališane.

Merkat

Merkati se hrane otrovnim škorpionima, u južnim krajevima Afrike. Da bi naučili kako da savladaju opasan plen, malim merkatim je potrebno vreme. Ženka merkata i ostali članovi strpljivo uče mladunce, pokazujući im kako da se pažljivo izbore sa žaokom i sami ne postanu plen.

Delfini

Delfini su brzi plivači i mladuncima je teško da prate odrasle. Kako bi im pomogle, njhove mame stvaraju sigurni prolaz, odnosno trag koji privlači mladunce. Ukoliko se mladunac izgubi, mama šalje preoznatljiv zvižduk.

Hobotnice

Ženke hobotnica brinu o ogromnim količinama položenih jaja. Naime, one ih hlade mišićnim organima siphons, koji obezbeđuje kiseonik bebama u razvoju i štiti ih od štetnih bakterija.

One, takođe ne ostavljaju područje i ne jedu, dok čuvaju svoje potomke. Nakon što se jaja izlegnu, mama ih pušta u otvoreno more i onda umire.

Kitovi

Kitovi neguju svoje mlade više od dve godine i prilično su opasni ukoliko se mladunac nađe u opasnosti.

Pande

Mladunci džinovske pande rađaju se slepi, pa je briga o njima od velike važnosti i iziskuje mnogo brige i vremena. Njihove mame sve to uspevaju uz konstantno maženje i ljuljuškanje u naručju.

Paukovi

Ženka vrste pauka Mesabolivar aurantiacus, drži torbu s jajima u čeljustima sve dok se ne izlegu mladi.

10/08/2018 15:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments