Psi laju, ptice cvrkuću, a žirafe?

22/09/2015 09:39

Psi laju, ptice cvrkuću, a žirafe?

Mnoge životinje imaju posebno prepoznatljiv način na koji međusobno komuniciraju, ali oglašavanje nekih životinja nikada ne bismo prepoznali.

Kada čujemo lavež, znamo da je to pas negde u blizini, kao što nas i mjauk odmah asocira na mačke, dok je crkut (manje ili više lep) svojstven pticama, ali kako bismo nazvali oglašavanje žirafe?

Da li žirafe komuniciraju glasom?

S obzirom na to da žirafe imaju glasne žice, podrazumeva se da mogu i da proizvedu zvuk, odnosno da “puste” glas. Ali tu postoji jedan problem.

Najveći problem zbog kog se žirafe najčešće uopšte ne čuju jeste to što im je vrat jako dugačak. Dužina vrata kod žirafa može da dosegne i četiri metra što predstavlja prepreku za glas.

Protok vazduha kroz vrat žirafe morao bi da bude znatno jači kako bi glasne žice ove životinje zavibrirale i proizvele neki zvuk.

Ali bez obzira na to što ne mogu da proizvedu neki jači i prepoznatljiviji zvuk, žirafe ipak međusobom komuniciraju. Stručnjaci sa Univerziteta u Beču su za osam godina, koliko su snimali žirafe u tri zoološka vrta, uspeli da skupe 938 sati materijala.

Na osnovu ovog istraživanja stručnjaci su došli do zaključka da se žirafe najčešće oglašavaju noću, a da je njihov glas jedva čujan za ljudsko uho jer vibrira na frekvenciji od samo 92Hz, što je skoro infra zvuk.

Čak i kada su ustanovili da se žirafe oglašavaju, stručnjaci nisu mogli da daju naziv za taj zvuk, a onda su shvatili da ipak podseća na nešto što je mnogima poznato. Žirafin glas veoma podseća na – hrkanje.

Evo kako zvuči međusobno komuniciranje žirafa:

22/09/2015 09:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments