Šta sve psi mogu da nanjuše?

18/02/2016 09:00

Šta sve psi mogu da nanjuše?

Različite vrste pasa imaju različite sposobnosti. Neki su stvoreni da budu čuvari, dok su neki ipak više ljubimci nego zaštitnici. Međutim, svi oni imaju neke zajedničke karakteristike.

Psi se za mnoge stvari oslanjaju na svoj njuh, a ovo su neke od najneobičnijih stvari koje oni mogu da nanjuše:

Dijabetes

Psi imaju mogućnost da nanjuše dijabetes kod ljudi. Naravno, sa ovim se oni ne rađaju, ali imaju sposobnost da se obuče kako bi mogli na vreme da upozore svoje vlasnike koji boluju od dijabetesa – kada im je kritično povišen šećer u krvi.

Bakterije

Zahvaljujući svom izvanrednom njuhu, psi mogu da otkriju i prate kretanje bakterija. Upravo su zato psi trenirani da pronađu bolesne košnice kako bi se ugrožene pčele sačuvale – pogotovo u područjima gde su pčele u opasnosti od prevelike količine pesticida koji se koristi.

Minerali i rude

Psi se mogu obučiti da pronalaze minerale i rude jer svojim razvijenim njuhom mogu da osete mirise koji potiču iz velikih dubina ispod zemlje. Kada su stene u fazi raspada oslobađa se miris koji je sličan mirisu prokvarenih jaja – što psi jako lako mogu da otkriju, a upravo su ovi sulfidi od velikog ekonomskog značaja.

Rak

Ćelije raka u organizmu imaju karakterističan miris koji mogu otkriti životinje koje imaju veoma razvijen njuh, kao što su to psi. Naučnici su dokazali da pacijenti koji boluju od nekih vrsta karcinoma ispuštaju ove mirise dok dišu – a trenirani psi mogu da upozore ljude na opasnost od raka samo mirisanjem njihovog daha.

Krevetna stenica

Parazit koji se hrani krvlju čoveka, mačke, psa i drugih životinja – stenice, najčešće se nastanjuju u nameštaj, a zbog njihove veličine jako ih je teško otkriti. Međutim, psi mogu njuhom da osete da li ih ima ili ne – u čemu najčešće ne greše.

18/02/2016 09:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments