U tuđim koracima: Kako izgleda posao arheologa?

12/02/2018 13:41

U tuđim koracima: Kako izgleda posao arheologa?

Arheologija je nauka koja izučava ostatke ljudske civilizacije radi upoznavanja njihovog sadržaja i svrhe u određenom vremenu i prostoru, kao i izučavanje njihovog značenja u ekonomskom, socijalnom i istorijskom okruženju.

Po svom sadržaju i ciljevima arheologija je društveno-istorijska naučna disciplina. Po naučnim izvorima i metodi rada arheologija je istovremeno i egzaktna nauka, što znači da se bazira na materijalnim ostacima (pokretnim i nepokretnim) uz pomoć pisanih izvora.

Ocem arheologije smatra se Krinijak iz Ankone (14. vek). Šezdesetih gdoina 19. veka, upravo je ova nauka dovela u pitanje datum stvaranja sveta. Dotad, prema biskupu Ašeru, svet je nastao 4004. godine pre nove ere. Zajedno sa geološkim vremenskim rasponima i uzevši u obzir Darvinovu teoriju, utvrđena je relativna i apsolutna hronologija praistorijskog razdoblja.

Bez važnih arheoloških otkrića, ne bismo imali uvide u brojna istorijska događanja. Kako zapravo izgleda posao arheologa?

Otkrijte u emisiji “Tuđim koracima“. Novinarka eduTV Tamara Matić je bila u Vinči i razgovarala sa arheologom Draganom Jankovićem.

12/02/2018 13:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments