Upoznajte Grilu – božićnog trola!

27/12/2018 11:02

Upoznajte Grilu – božićnog trola!

Grila je opasni, planinski trol koji, prema legendi, jede decu.

Naime, od Grile strahuju mali Islanđani tokom praznika.

Božićne legende

Poznato je da dobra deca od Deda Mraza tokom praznika dobijaju poklone i paketiće. A šta dobijaju nevaljala deca?

Legenda koja kruži Islandom kaže da su dobra deca oduvek dobijala slatkiše, pre nego što su novogodišnji praznici postali komercijalizovani, dok su ona nevaljala deca dobijala komadić uglja, kao opomenu za svoje ponašanje i nestašluke. Međutim, na Islandu nevaljala deca nekad budu i pojedena. Naime, božićni trol Grila, zaslužan je za to što su mali Islanđani tokom praznika mirni i dobri.

Prema islandskim narodnim bajkama, tokom jól-a, islandske božićne sezone, Grila izlazi iz svoje pećine kako bi skupila nevaljalu i neposlušnu decu i od njih napravila paprikaš zajedno sa mužem Lepaludijem.

Legenda o božićnom trolu potiče još iz Srednjeg veka. Islandski folklor predstavlja trolove kao glupe divove, koji su i prilično opasni i koji ne podnose hrišćanstvo.

Sve do 13. veka Grila je predstavljala ženskog trola, ali je na kraju postala sinonim za čudovište koje jede decu.

Ne slažu se sve legende po pitanju Grilinog izgleda. Ono u čemu se slažu jeste veličina islandskog trola, odnosno Grila je ogromna. Prema jednima Grila ima 15 repova, od kojih svaki drži 100 kesa sa 20-oro dece osuđene da budu gozba trolove porodice. Druga, pak tvrdi da ima 40 repova i 300 glava, na svakoj po tri oka.

Izvor: nationalgeographic.rs

27/12/2018 11:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments