Kako je nastao plišani meda?

19/01/2017 14:56

Kako je nastao plišani meda?

Detinjstvo je danas gotovo nezamislivo bez omiljenog plišanog prijatelja. U svakoj porodici postoji bar jedna plišana igračka koja može biti omiljena i nešto starijim članovima.

Osim što je često igračka najmlađih, plišane igračke mogu biti i poklon onima kojima želimo da pokažemo ljubav i pažnju.

Iako je možda teško zamisliti svet bez plišanih meda – ali oni ne postoje oduvek. Njihova istorija veoma je zanimljiva, ali ne i previše duga.

plisani meda i devojcica

Istorija plišanih igračaka

U novembru mesecu 1902. godine bio je organizovan lov na medvede u saveznoj američkoj državi Misisipi. Tada je predsednik bio Teodor Tedi Ruzvelt, koji je bio pozvan da lovi.

Tokom lova svi su ulovi neku životinju – sem predsednika koji nije bio previše vešt sa puškom. Kako bi i predsedniku obezbedili trofej, ostali lovci su uhvatili mladunče crnog američkog medveda i vezali ga za drvo da bi bio što lakša meta. Međutim, Ruzvelt je odbio da puca u nedužno i bespomoćno mladunče medveda.

Plišani meda

plisana igracka

Upravo zbog ovakve odluke predsednik Ruzvelt je bio ismejan karikaturom u Vašington Postu, koja je brzo postala veoma popularna, da ju je crtalo više karikaturista. Vremenom je mali crni meda postajao sve manji i slađi.

Kada je ovu karikaturu video Moris Mičtom, ruski imigrant jevrejskoj porekla, odlučio je da napravi istu takvu igračku koju je postavio u izlog svoje prodavnice i dao joj ime – Tedijev meda (Teddy’s bear). Posle nekog vremena i od predsednika lično je dobio dozbolu da koristi ovo ime.

Vremenom su mnogi proizvođači igračaka počeli da prave svoje verzije plišanih meda, pa je ubrzo ova igračka postala najprodavanija na svetu. Danas se na svetu za godinu dana proda plišanih igračaka u vrednosti od 1,5 milijardi dolara!

19/01/2017 14:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments