Na današnji dan preminuo jedan od autora crtanih junaka “Tom i Džeri”

18/12/2015 17:29

Na današnji dan preminuo jedan od autora crtanih junaka “Tom i Džeri”

Na današnji dan, 18. decembra 2006. godine, preminuo je Džozef Džo Barbera koji je zajedno sa Vilijamom Hanom osmislio neke od najpoznatijih crtanih likova.

Rođen je u Njujorku 24. marta 1911. godine. Svoju karijeru počeo je kao crtač stripova za različite časopise. Onim po čemu je postao poznat počeo je da se bavi tek 1931. godine.

Naime, Džo je crtanim filmovima počeo da se bavi sa 20 godina, a 1937. godine započeo je saradnju sa kasnije dugogodišnjim saradnikom Vilijamom Hanom.

Njih dvojica su 30-tih godina stvorili crtane likove koji ostali do danas kao jedni od najpopularnijih junaka crtanih filmova. U pitanju su Tom i Džeri.

Nakon prvih epizoda crtanog filma “Tom i Džeri” Barbera i Han su osnovali svoj studijo pod nazivom “Hana i Barbera Studios”.

U godinama koje dolazile njih dvojica su stvorili nezaboravne crtane filmove, kao što su “Porodica Kremenko”, “Štrumfovi”, “Skubi Du” i mnogi drugi.

Iako su stvrili neke od najpopularnijih crtanih filmova svih vremena, Džo i Vil su slavu u punon sjaju čekali skoro 30 godina. Nakon toga nizali su se uspesi, a crtani likovi koje su stvorili postali su večni.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

18/12/2015 17:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments