Na današnji dan rođen Mika Antić

14/03/2017 10:34

Na današnji dan rođen Mika Antić

Na današnji dan, 14. marta 1932. godine, u Mokrinu je rođen jedan od najznačajnijih srpskih pesnika, Miroslav Mika Antić.

Osnovnu školu je pohađao u rodnom Mokrinu, a gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, da bi studije upisao u Beogradu. Bavio se različitim poslovima pre nego što je postao poznat po svojim pesmama.

Osim pisanjem, bavio se i slikarstvom, novinarstvom i filmom. U listu Pančevac se novinarstvom počeo baviti 1951. godine, da bi, kada se preselio u Novi Sad, počeo da piše za Dnevnik.

Tokom boravka u Beogradu bio je urednik Pionira (1959-1960. godine), da bi se po povratku u Novi Sad 1961. godine postao član redakcije u Izdavačkom odeljenju Foruma, da bi sve do penzije bio novinar u novinskoj Izdavačkoj kući Dnevnik, gde je kao saradnik popunjavao kulturne rubrike, a u listu Dnevnik je bio slobodni reporter, glavni urednik revije za džez i zabavnu muziku Ritam, a obnovio je i bio urednik lista Neven Čika Jove Zmaja.

Kao scenarista i reditelj radio je na različitim dokumentarnim i igranim filmovima, dok je svoje slike samostalno izlagao u Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Kikindi i Mokrinu.

Pisao je knjige za odrasle, ali i za decu, a najpoznatije su: “Plavi čuperak”, “Garavi sokak”, “Nasmejani svet”, “Šašava knjiga”, “Olovka ne piše srcem”, “Ptice iz šume”, “Tako zamišljam nebo”…

Preminuo je 24. juna 1986. godine u Novom Sadu, sa samo 54 godine.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Miroslava Mike Antića!

14/03/2017 10:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments