Na današnji dan rođen Milutin Milanković

28/05/2016 09:39

Na današnji dan rođen Milutin Milanković

Na današnji dan, 28. maja 1879. godine, rođen je jedan od najznačajnijih srpskih naučnika, astronom, matematičar i geofizičar, Milutin Milanković.

Rođen je u selu Dalj – naselju na obali Dunava koje je tada pripadalo Austrougarskoj monarhiji, a danas je deo Hrvatske.

Sa svojom sestrom bliznakinjom bio je najstarije od ukupno sedmoro dece. Njegova tri brata u ranom detinjstvu su preminula od tuberkuloze, a i sam je bio krhkog zdravlja.

Upravo se zbog lošeg zdravlja školovao kod kuće, gde su mu nastavu držali otac, privatni nastavnici, rođaci i prijatelji porodice, među kojima je bilo i priznatih filozofa, pronalazača i pesnika.

Srednju školu je završio i Osijeku 1896. godine, a iste godine je otišao u Beč, gde je započeo studije na građevinskom fakultetu Tehnološkog univerziteta.

Nakon veoma uspešno završenih studija, odlužio je vojni rok i nakon toga odlazi na dodatno školovanje iz oblasti građevine, gde je istraživao beton i napisao teorijsku procenu tog materijala.

Sa 25 godina branio je svoju doktorsku tezu, koja je nosila naziv “Teorija pritiska na krive”. Primenom ove teorije omogućeno je da se veoma precizno ocene osobine krivih oblika pod stalnim pritiskom.

Srpska kraljevska akademija izdala je Milankovićevo najznačajnije delo – zbirku naučnih radova, na kojima je radio ceo život, pod nazivom “Kanon osunčavanja Zemlje i njegova primena na problem ledenog doba”.

Postao je i dopisni član Srpske akademij nauka i umetnosti, a uskoro i redovni član, a bio je član i mnogih drugih značajnih naučnih društava kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Više o životu i naučnim istraživanjima i dostignućima Milutina Milankovića pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

28/05/2016 09:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments