Na današnji dan rođena Sali Rajd – najmlađi astronaut u svemiru

26/05/2016 12:27

Na današnji dan rođena Sali Rajd – najmlađi astronaut u svemiru

Na današnji dan, 26. maja 1951. godine, u Los Anđelesu rođena je Sali Rajd, prva Amerikanka i najmlađi astronaut u svemiru.

Od 1787. godine Sali je deo NASA-e, a prvi let u svemir u kom je i ona učestvovala održao se 1983. godine, kada je u svemiru, zajedno sa još četiri člana posade “Čelendžera”, provela osam dana.

Iako se često govori o njoj kao da je prva žena koja je odletela u svemir – Sali to nije. Prva žena u svemiru je Valentina Terješkova, dok je Sali Rajd prva žena iz Sjedinjenih Američkih Država koja je otputovala u svemir.

S obzirom na to da je imala 32 godine kada je bila deo posade “Čelendžera”, ona je još uvek najmlađi astronaut koji je bio u svemiru.

Nakon što je još jednom sa “Čelendžerom” otputovala u svemir, Sali je napustila NASA-u, da bi nakon toga dve godine provela radeći u Centru za međunarodnu bezbednost i kontrolu naoružanja na Univerzitetu Stanford.

S obzirom na to da je po struci bila fizičar, kasnije je predavala fiziku na Univerzitetu u Kaliforniji. Bavila se najviše nelinearnom optikom i Tomsonovim rasipanjem.

Živela je povučenim životom, a slava koju je stekla čim se vratila na Zemlju posle prvog leta “Čelindžerom” nikako joj nije prijala.

Posle teške borbe sa rakom gušterače, Sali Rajd je preminula 23. jula 2012. godine.

26/05/2016 12:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments