Sazvežđe “Kasiopeja”

20/09/2020 15:33

Sazvežđe “Kasiopeja”

Kraljica sujete i hvalisavosti koja je mogla skupo da je košta, na kraju završava na nebu iznad severoistočnog horizonta gde je možete uočiti odmah po zalasku Sunca.

Kasiopeja je jedno od najprepoznatljivijih sazvežđa severnog neba a vidljivo je odmah po zalasku Sunca iznad severoistočnog horizonta. U ovom sazvežđu postoji 90 zvezda koje su vidljive golim okom, a pet najsjajnijih čine slovo W koje predstavlja Kasiopejin presto.

Po grčkoj mitologiji, Kasiopeja je bila supruga etiopiskog kralja Cefeja. Ona je svojom ogromnom sujetom i hvalisavošću izazvala gnev Posejdona, i tako je pokrenula čitav niz događaja koji umalo nisu doveli do gubitka kraljičine ćerke, princeze Andromede. Milost bogova je spasila Andromedu, ustvari nju spašava Persej, koji posle postaje i njen izabranik.

Bogovi su ove likove postavili na večno nebo u znak sećanja na Persejev herojski čin, no za kaznu je Kasiopeja postavljena naopako, večno okovana za svoj presto, kako bi ispaštala za svoju lošu narav, hvalisanje i sujetu kojom je uzdrmala carstvo i bogove.

Ovo sazvežđe spada u podgrupu cirkumpolarnih sazvežđa – to je grupa od šest sazvežđa koja nikad ne zalaze ispod horizonta. Ovoj grupi pripadaju i Veliki i Mali medved, Cefej, Zmaj i manje poznato sazvežđe Žirafa. Sva ova sazvežđa se nalaze u uskom krugu oko Polarisa (severnjače). Nisu vidljiva sa ekvatora.

U ovom sazvežđu je zanimljiva dvojna zvezda Ni Cas, sa žutom glavom i crvenom sporednom komponentom.

20/09/2020 15:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments