Zašto je petak 13. baksuzan dan?

13/05/2016 16:05

Zašto je petak 13. baksuzan dan?

Veliki je broj sujevernih ljudi, bez obzira da li oni to žele da priznaju ili ne. Upravo oni veruju da je broj 13 baksuzan, a najviše se boje kombinacije – petak 13.

Zašto je petak 13. baksuzan? Sa čime je povezano ovo verovanje, odnosno sujeverje?

Sujeverje se uglavnom povezuje sa narodnim verovanjem, a priča o baksuznom petku koji je 13. dan po redu u mesecu datira još iz biblijskog vremena.

Naime, strah od broja 13 potiče još od kada je 13 gostiju došlo na poslenju večeru pre nego što je Isus, prema biblijskom predanju, bio izdat.

Neki strah od broja 13 vezuju i za norveški mit od 12 bogova koji su priredili večeru na koju je, nepozvan, došao 13. gost – Loki, koji je uspeo da slepog boga tame – Hodera, navede da ubije Baldera – boga veselja i zadovoljstva.

Postoji i verovanje koje potiče iz starog Rima da su veštice uvek stajale u grupama od 12, dok je 13 član uvek bio sam đavo.

Ali kakve veze ima broj 13 sa petkom?

Kao što postoje verovanja da je broj 13 baksuzan, tako se i za petak smatra da je najnesrećniji dan u nedelji. Oni koji u ovo veruju podkrepljuju svoje verovanje nekim istorijskim činjenicama koje mogu biti slučajnost ili verskim ubeđenjima i predanjima.

U Velikoj Britaniji petak je dugo bio “dan za vešanje” jer se upravo na taj dan vršila egzekucija svih koji su osuđeni na smrt.

petak 13

Prema biblijskom predanju, Isus Hrist je razapet na Veliki petak. Međutim, u mnogim zemljama postoji verovanje da sve koji su rođeni na taj dan prati velika sreća u toku života.

Strah od broja 13

S obzirom na to da veliki broj ljudi ima strah od broja 13, to je postala fobija koja je imenovana kao triskaidekafobija. Upravo zbog toga mnogi soliteri nemaju 13. sprat, hoteli – sobu sa ovim brojem, na nekim aerodromima ne postoji 13. pista i slično.

13/05/2016 16:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments