Da li znate kako je bela zastava postala simbol predaje?

25/08/2017 18:19

Da li znate kako je bela zastava postala simbol predaje?

Bela zastava je znak koji ističu pojedinci ili vojne jedinice u vreme oružanog sukoba sa svrhom da se prekine vatra radi vođenja pregovora ili predaje protivniku.

Belu zastavu prihvatilo je običajno, kao i ugovorno međunarodno ratno pravo. Pravilnik o vođenju rata na kopnu, uz IV hašku konvenciju iz 1907. godine. Zloupotreba bele zastave, kao znaka obustave borbe,zabranjena je pravilima Međunarodnog prava.

Većina istoričara veruje da je bela zastava korišćena jer se lako razlikovala u žaru borbe. Budući da je upotreba bele tkanine bila uobičajena u antičkom svetu, smatra se da su vojnici koristili materijal koji im je bio pri ruci kako bi u brzini pokazali svoju nemoć i zaustavili borbu.

bela zastava

Iako je bela zastava postala dobro poznata u ratovanju na zapadu, istraživanja su pokazala da je u Kini, tokom vladavine istočne dinastije Han, ona počela da se koristi, nezavisno od zapadnih džava, u prva tri veka nove ere. Bela boja je u Kini dugo bila povezivana sa smrću i žalosti, pa se veruje da su kineski vojnici belu tkaninu koristili tokom ratovanja, kako bi iskazali tugu zbog poraza.

U novijoj istoriji bela zastava je postala simbol ne samo za predaju, već se njome proglašavalo primirje i započinjali su se pregovori na bojnom polju. Srednjovekovni glasnici nosili su bele barjake kako bi se razlikovali od boraca, a vojnici u Američkom građanskom ratu mahali su belim zastavama pre nego što bi odnosili ranjenike.

25/08/2017 18:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments