Zašto se farbaju jaja za Uskrs?

10/04/2017 10:12

Zašto se farbaju jaja za Uskrs?

Jedan od najstariji hrišćanskih običaja je svakako i farbanje jaja. Ali da li znate kakvo ono ima značenje i zbog čega se to radi baš na Veliki petak?

Uskrs je pravoslavni praznik kojim se proslavlja Isusovo vaskrsenje iz smrti. Prema verovanju – to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, pa se zato Uskrs slavi od petka – kada je umro, do nedelje – kada je vaskrsao.

Farbanje jaja – stari hrišćanski običaj

Prema verovanju, Marija Magdalena je došla u Rim da pripoveda jevanđelje, a na tom putu stigla je i do cara Tiberija. Kao poklon donela mu je korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da to moguće podjednako koliko je moguće da jaja u korpi sama od sebe promene boju.

Pogledajte još: Uskršnja jaja na prugice!

Na ovu rečenicu Marija Magdalena je dogovorila rečima “Hristos vaskrse” – i sva jaja su u tom trenutku promenila boju – u crveno.

Pogledajte još: Kako izbeliti jaja pre farbanja

Postoji još jedna legenda, koja kaže da su se stanovnici Jerusalima rugali hrišćanima i da nisu verovali da je Hristos vaskrsao, jer su smatrali da je to nemoguće – isto kao što je nemoguće da koka snese crveno jaje. Sledeće godine, na dan Vaskrsa, sve koke u Jerusalimu su snele crvena jaja.

Zašto se jaja farbaju u crvenu boju?

crvena jaja

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja – zbog čega se jaja za Uskrs farbaju u ovu boju. Prvo jaje koje se ofarba u crvenu boju – čuva se do narednog Uskrsa i predstavlja zaštitnika porodice, tzv. jaje “čuvarkuća”.

10/04/2017 10:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments