Zanimljive činjenice o gitarama

11/02/2019 11:37

Zanimljive činjenice o gitarama

Nacionalni Dan gitara proslavlja se svake godine 11. februara. Zašto je ovom instrumentu posvećen ceo dan i kada je nastala prva gitara, saznajte u nastavku.

Bez gitare danas teško je zamisliti bilo kakvu pop ili rok pesmu. Ovaj instrument je neizostavni deo muzičkog sveta. U nastavku saznajte neke fascinantne činjenice o gitari.

6 zanimljivih činjenica o gitarama

  1. Prva gitara napravljena je u drevnom Egiptu. Naime, u istorijskim spisima spominje se žičani isntrument nalik na gitaru stvoren pre oko 3.500 godina. Pripadala je pevaču Har- Moseu i napravljena je od kedrovine i imala je tri žice. Ona se i dalje čuva u muzeju u Kairu.

Foto: www.guitarfella.com

  1. Najveća gitara na svetu, koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, dugačka je preko 13 metara, odnosno otprilike kao autobus, ateška je oko hiljadu kilograma! Što je još čudnije, na ovoj gitari se itekako može svirati.
  2. S druge strane, najmanja gitara na svetu, na kojoj ne može doduše da se svira, mala je 1/100.000 dužine metra, odnosno, veličine je jedne želije. Ovu gitaru napravili su naučnici sa Kornel univerziteta iz Njujorka. Gitara ima i žice i može da proizvodi zvuk, ali njega ljudsko uvo ne može da čuje.
  3. Najskuplja gitara, Stratokaster (Stratocaster) prodata je na aukciji za 2,8 miliona dolara. Nju je napravila muzička korporacija insutrumenata Fender koja je i najpoznatiji proizvođač elekstričnih gitara.
  4. Dok je prethodno spomenuta gitara najskuplja, Gibson, takođe poznat proizvođač gitara, je 2015. stvorio najluksuzniju gitaru, koja je bila optočena sa 400 dijamanata, uz 1,6 kilogram zlata.
  5. Irski gitaritsta Dejv Braun je postavio svetski rekord, kada je bez prestanka svirao gitaru 144 minuta, odnosno četiri dana (od 12. do 17. juna 2011. godine). Dejv je ukupno odsvirao 1.372 pesme, a poslednja je bila “With or Without You” od poznatog benda U2.

 

11/02/2019 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments