Dijeta za zaposlene: Kako smršati kada za to nema vremena

05/10/2015 16:00

Dijeta za zaposlene: Kako smršati kada za to nema vremena

Ukoliko nemate dovoljno vremena koje biste odvojili kako biste se posvetili sebi, svojoj dijeti i skidanju kilograma – to može biti problem.

Pitanje je kako držati dijetu i kako smršati kada radite po ceo dan i jednostavno nemate vremena da odete na trening?

Srećom, postoje i drugi načini da se izgubi višak kilograma. Ove metode za mršavljenje ne oduzimaju vreme niti traže poseban način života.

Za sve koji su zaposleni i pritom rade po ceo dan, postoji savršena dijeta – koja može da se prilagodi takvom načinu života – a da pritom daje rezultate. Potrebno je samo pratiti ove savete:

Hleb

Ukoliko imate puno posla i puno radite, potrebna vam je energija kako biste to sve podneli. Zbog toga ne dolazi u obzir preskakanje obroka niti smanjenje obroka. Uostalom, to nije ni način da efektno izgubite kilograme.

Sve što je potrebno jeste da izbacite hleb iz ishrane. Na taj način sigurno je da ćete postepeno gubiti kilograme.

Međutim, ukoliko ne možete da zamislite ishranu bez hleba – onda pokušajte da se ograničite na nekoliko kriški dnevno i trudite se da ne prekršite ovo ograničenje.

Ovo je jedan od najbitnijih koraka ukoliko želite da smršate, a ubrzo nakon izbacivanja ili smanjenja hleba videćete i osetiti rezultate jer će kilogrami početi da se tope.

Prejedanje

Prilikom gojenja, a i mršavljenja – nije bitan broj obroka nego količina koju vi tokom jednog obroka pojedete. Zato je važno – ne prejedati se!

Ukoliko pojedete jedan izuzetno obilan obrok, a sve ostale preskočite – samo ćete biti gladni tokom dana ili vam neće biti dobro, a efekat koji priželjkujete će izostati. Ovakav način mučenja orgnaizma neće vam pomoći da izgubite kilograme, bar ne efektivno i zdravo.

Najvažnije je da naučite da prestanete da jedete kada ste siti. Najčešće se prejedamo jer nam je lepo, slatko, ukusno – a zapravo nam nije potrebno jer smo se već najeli.

Kako se ne biste prejedali bitno je i da polako jedete i da hranu dugo žvaćete. Našem mozgu je potrebno nekoliko minuta kako bi “svarilo” činjenicu da jedemo i da smo siti, zato oni koji brzo jedu – i puno jedu, jer njima mozak ne stigne na vreme da “javi” da su siti.

Voda

Voda je najbolji napitak jer na najbolji način utiče na organizam. Jedino voda može na pravi način da utoli žeđ, a pored toga sprečava i bolove, kao što je glavobolja, a potrebno je samo da pijete svakog dana što više čaša vode.

Pijte vodu čak i kada niste žedni. Kada vas organizam “opomene” tako što osetite žeđ, to znači da je vaše telo već dehidriralo i da mu je voda odavno bila potrebna.

Svi drugi napici, osim vode, sadrže kalorije. Najvažnije je da izbegavate gazirane i negazirane sokove koji su puni šećera koji, naravno, goje.

Ukoliko imate potrebu za sokom, popijte vodu sa limunom ili neki drugi ceđeni sok od svežeg voća – bez zaslađivača.

Motivacija

Ukoliko želite da smršate morate imati dobru motivaciju. Mršavljenje inače može biti teško, a pogotovo ako još za to nemate dovoljno vremena koje možete odvojiti za treniranje.

Osim što želite da mršavite zbog izgleda, nemojte zaboraviti i zdravlje – radite to i zbog toga da buste bili zdravi.

Dijeta je odličan razlog da usvojite zdrave navike u ishrani i uopšte u životu. Ovo bi mogla da bude najbolja motovacija, jer će vas zdrave navike u ishrani i životu podrstaći i dati dodatno samopouzdanje, energiju i entuzijazam.

Brza hrana

Ukoliko nemate previše vremena za obroke preko dana – nemojte se okretati brzoj hrani. Ppo svaku cenu se oduprite ovim “olakšicama” jer osim što je nezdravo, sigurno vam neće pomoći da izgubite kilažu.

Pored hleba i sokova, grickalice i brza hrana su sledeće na listi najvećih neprijatelja ne samo onih koji imaju probleme sa viškom kilograma nego i onih koji (još uvek) nemaju taj problem.

Ako želite da nešto grickate dok ste na poslu i dok radite, uvek postoji zdrava zamena za te nezdrave grickalice – voće, integralni štapići i tome slično.

05/10/2015 16:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments