Francuska: Novi obavezan predmet u školama

02/09/2016 11:04

Francuska: Novi obavezan predmet u školama

Od ove godine u Francuskoj će đaci imati još jedan obavezan predmet na kom će učiti kako da se sakriju, pobegnu i ukažu prvu pomoć na licu mesta.

Na ovim časovima đaci će imati i vežbe u kojima će biti simulirani teroristički napadi.

Nakon napada 13. novembra prošle godine, škole su uvele pojačane mere bezbednosti, a kao dodatak uvodi se i novi predmet, čime se vrši planirana reforma školstva.

Za škole je poseban izazov prilikom uvođenja novog predmeta bio kako da prilikom simuliranja terorističkog napada nauče decu kako da reaguju, a da ih pritom ne traumatizuju.

Za najmlađe učenike uvedena je “Igra tišine” u okviru koje nastavnici moraju da pripreme decu i nauče ih kako da se sakriju u potpunoj tišini, a da se pritom ne uplaše od mraka, kao i kako da najbrže uđu u zgradu iz školskog dvorišta. Pored ovoga, mališani će imati i “Igru statue” u kojoj će morati da zautmu položaj koji im pokaže nastavnik. Stariji učenici će u okviru ovih vežbi učiti i kako da spase živote povređenih.

Planirana reforma školsktva u Francuskoj uključuje uvođenje i predmeta koji se bave zdravljem, ekologijom, drebnim kulturama, kao i drugi savremeni strani jezik.

02/09/2016 11:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments