Francuzi tuže roditelje zbog slika na Facebook-u

17/05/2016 11:19

Francuzi tuže roditelje zbog slika na Facebook-u

Nije retkost da roditelji postavljaju na svoje profile na društvenim mrežama i slike svoje, često, maloletne dece – iako bi to moglo da predstavlja potencijalnu opasnost.

Kako bi zaštitili svoju decu i slike koje su postavili, roditelji se odličuju za opcije koje im nudi određena društvena mreža, kao što je na primer Facebook – gde možete postaviti sliku i učiniti je “vidiljivom” samo prijateljima ili određenom krugu ljudi, ali ne i široj javnosti.

Ovo može biti dovoljno da zaštitite sliku i dete koje je na njoj, ali to vas možda neće zaštititi od tužbe – koju u Francuskoj mogu da podnesu samo deca.

Naime, ova država omogućila je deci da tuže svoje roditelje i potencijalno ih kazne sa 45.000 evra – ukoliko oni na Facebook-u objave neku fotografiju svog deteta koju on/ona ne želi da deli sa drugima.

Ukoliko dete smatra da je ta fotografija sramotna ili je se jednostavno stidi i ne želi da je iko vidi – roditelj ne bi smeo da je podeli ni sa svojim prijateljima na Facebook-u. Ukoliko ne posluša svoje dete – može dobiti zaista veliku novčanu kaznu.

Roditeljima se savetuje da fotografije dece nikad ne objavljuju kao javne postove, već da one budu dostupne samo ljudima koje lično poznaju. U protivnom će deca moći da vas tuže.

17/05/2016 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments