Kada počinje idealno radno vreme? Ne pre 10!

23/09/2015 09:32

Kada počinje idealno radno vreme? Ne pre 10!

Bioritam odrasle osobe do 55. godine nije u skladu sa uobičajnim radnim vremenom – od devet do pet, zbog čega dolazi do pada efikasnosti, lošeg raspoloženja i stresa.

Ovakav, nametnut, ritam života, može negativno da utiče na mentalno zdravlje ljudi. Osim odraslih ljudi kojima radno vreme počinje u sedam, osam ili devet ujutru, ovo “mučenje” proživaljvaju i oni mlađi.

Prosečno dete od 10 godina nije sposobno da se skoncentriše na nastavu pre pola devet ujutru, iako nastava počinje i pre toga. Kod 16-ogodišnjaka produktivost u toku dana počinje tek u 10 sati, dok je za studente najbolje vreme za početak nastavnog dana oko 11 časova.

Osim što bi organizam doživaljvao manje stresa i što bi raspoloženje bilo na znatno višem nivou, ukoliko bi nastava počinjala malo kasnije, u skladu sa učenicima, prosečna ocena bi bila viša za 10 odsto.

Kod odraslih se neprilagođenost na radno vreme manifestuje kroz niz zdravstvenih problema koji se vremenom samo gomilaju, a produktivnost na poslu opada.

Prema istraživanju dr Pol Keli sa Oksforda, postoji idealno radno vreme koje ne bi trebalo da počinje pre 10 časova. Isti slučaj je i sa početkom nastave, kako za učenike osnovnih i srednjih škola, tako i za studente.

Naš organizam ima 24-satni bioritam koji se nikada neće promeniti, a dr Pol Keli dodaje i da se naša tela prilagođavaju suncu. Upravo zbog toga je potrebno da sve radne obaveze krenu malo kasnije kako bi stigli da se naspavamo i pripremimo za još jedan radni dan.

23/09/2015 09:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments