Ne krivite gene za loše zube: pravi krivac je način ishrane!

26/10/2017 15:10

Ne krivite gene za loše zube: pravi krivac je način ishrane!

Istraživanje koje je uključivalo navike blizanaca pokazalo je da, iako geni imaju važnu ulogu u oralnoj higijeni nisu jedini krivac za pojavu karijesa.

U našem telu živi mnogo bakterija, a usta, kao veoma vlažno mesto, veoma su pogodno tle za njihovo razvijanje. Upravo bakterije i izazivaju karijes. Iako se dosad verovalo da je za loš kvalitet zuba presudna genetika, nauka je dokazala suprotno.

slatkisi

Studija Džej Kreg Venter Instituta istraživala je navike grupe dvojajčanih i jednojajčanih blizanaca, uzrasta između 5 i 11 godina. Cilj je bio da saznaju da li je za nastanak karijesa kriv nasledni faktor ili loš način ishrane.

Za karijes okrivite šećer

Pokazano je da određene bakterije mi uistinu nasleđujemo od naših roditelja, a neke od njih, izazivaju i karijes. Međutim, tokom odrastanja, one se poništavaju. Naravno, ukoliko vodimo računa o oralnoj higijeni. Naučnici tvrde da je jedan od glavnih faktora za nastanak karijesa loš način ishrane, a prevashodno, glavni krivac je šećer.

 

Stoga, ukoliko želite da vaše dete ima blistav osmeh, pored redovnog pranja zuba, izbegavajte slatke namirnice i zamenite ih zdravim poslasticama.

 

 

26/10/2017 15:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments