San snova: Sladoled koji se ne topi
Sladoled je omiljena letnja poslastica i svi je vole. Isto tako svi imaju isti problem sa njim – brzo se topi na visokim letnjim temepraturama.
Britanski istraživači su se bavili ovim problemom i pronašli su način da se prekine ovo “mučenje”. Naime, oni su pronašli sastojak koji pomaže sladoledu da se sporije topi.
Protein sa oznakom “BsIA”, koji se prirodno već nalazi u nekim namirnicama, kada postane deo sladoleda pomaže mu da se mnogo sporije topi, tako što čini da se sastojci mase sladoleda bolje međusobno pomešaju.
Ovaj protein veže vazduh, mast i vodu čime se sladoled pretvara u glatku i teško otopljivu masu. Ovo znači i da će čvrsto zamrznut sladoled biti kremast i gladak i da će moći da se jede, bez komadića leda koji se obično stvore.
Sladoled sa ovim novim sastojkom može biti manje kaloričan i bez zasićenih masti, a da pritom ne gubi na kvalitetu i ukusu.
Magični protein zahvaljujući kom će se sladoled sporije topiti biće dostupan za tri do pet godina, kada će sve moći da na novi, bezbrižniji način uživaju tokom leta u svom omiljenom ukusu sladoleda.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*