Bolest savremenog doba

13/10/2015 14:03

Bolest savremenog doba

Sa razvojem tehnologije, razvijaju se i druge oblasti. Kao što su istorijski periodi do sada imali svoje mane i probleme, pa i bolesti koje su ih obeležile, tako je i sa 21. vekom.

Upravo zahvaljujući tome što se u različitim periodima kroz istoriju čovečanstvo susretalo sa teškim bolestima – došlo se i do lekova koji su sprečili da ta bolest ostane nepobediva i u budućnosti.

Ali šta će se dešavati sa bolestima 21. veka?

Kao najmodernija bolest 21. veka navodi se – digitalna amnezija, kako su stručnjaci nazvali fenomen zaboravljanja informacija za koje verujemo da ih je naš digitalni uređaj sačuvao.

Nova istraživanja ukazuju na povezanost između podataka koji su nam dostupni jednim klikom i neuspeha da zapamtimo iste.

Na ovaj način pokazalo se da je u zemljama Evropske unije više od polovine odrasle populacije – oko 60 odsto – može bez podsećanja da nazovu kuću u kojoj su proveli detinjstvo.

Međutim, 53 odsto njih ne može da nazove svoju decu telefonom bez gledanja na broj, a 51 odsto njih ni kancelariju u kojoj rade.

Naravno, isto važi i pozive roditelja. Čak trećina odraslih ne može da se seti broja svojih roditelja, nego moraju prvo da pogledaju, pa tek onda možda znaju.

Kada se u obzir uzmu sve starosne grupe, 86 odsto ispitanih kaže da postoji previše brojeva i adresa koje bi trebalo zapamtiti i da je to jednostavno nemoguće, čak i da žele to da rade ili da moraju.

Kada su u pitanju informacije koje se nalaze na internetu, čak četvrtina ljudi zaboravi informaciju do koje su došli istog trenutka kada je iskoriste za šta im je bila potrebna.

Istraživanje koje je uključilo evropljane pokazalo je da velika većina – 79,5 odsto – internet koristi kao “produžetak mozga”.

S obzirom na to koliko mlađi više koriste savremenu tehnologiju, moglo bi se zaključiti da je digitalna amnezija kod njih mnogo izraženija, međutim to uopšte nije slučaj. Digitalna amnezija je podjednako izražena kod svih, ako ne čak i više kod starijih nego kod pripadnika mlađih generacija.

13/10/2015 14:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments