Šta je pubertet?

05/09/2021 11:05

Šta je pubertet?

Pubertet nije tamo neka platforma, predmet, aplikacija, institucija niti bend.

Pubertet predstavlja sastavni deo života i odrastanja. U pitanju je razdoblje u kom se odigravaju značajne promene koje dovode do polnog, fizičkog i psihičkog sazrevanja.

Kada dete postaje odrasla osoba?

Tokom puberteta dete se razvija i sazreva u odraslu osobu, sposobnu za reprodukciju.

Reč je o brojnim promenama, što ponekad dovodi do osećaja da vam je telo potpuno izvan kontrole. Karakteristične su česte promene raspoloženja, bude se romantični osećaji, zanimanja i sve je drugačije. To je potpuno normalno i prirodno.

Devojčice u pubertet ulaze pre dečaka, u periodu od osme do trinaeste godine. Dečaci kaskaju za oko godinu dana.

Početak puberteta

Istraživanja su otkrila da deca koja su rođena bliže ekvatoru i koja žive u urbanijim područjima ulaze ranije u pubertet za razliku od onih koji žive na severnim područjima i u ruralnim delovima.

Takođe, pubertet počinje ranije kod dece koja imaju umereno povećanu telesnu težinu.

Hormoni su glavni glasnici puberteta. Oni su odgovorni za promene na telu. Izlučuju ih žlezde čija su delovanja međusobno povezana. U pitanju su hipotalamus, hipofiza i polne žlezde.

Pubertet i promene kod devojčica

Prvi znak ulaska u pubertet kod devojaka je povećanje grudi. Estrogen podstiče rast dojki i sazrevanje bradavica, dok je progesteron odgovoran za funkciju dojke kao organa koji izlučuje mleko.

Ubrzo dolazi i do pojave malja na intimnim delovima tela, kao i do rasta malja ispod pazuha.

Estrogen takođe,uzrokuje i znatno odlaganje masti u području zadnjice i butina, bokovi će se zaobliti a telo će dobiti ženstvenije konture. Koža postaje mekana i glatka, a prokrvljenost je pojačana.

U ovom periodu dolazi i do pojave neugodnih mirisa i nastanka akni i bubuljica, što je posledica pojačanog rada žlezda.

Mirisne žlezde se razvijaju tokom puberteta, a miris je karakterističan za svaku osobu i nastaje kao posledica razgradnje sekreta, pod uticajem bakterija koje žive na koži. Kod žena su bolje razvijene, a tokom menstrualnog ciklusa funkcija žlezda je pojačana.

Unutrašnji polni organi se menjaju, povećavaju se, dok se njihova sluzokoža menja.

Prva menstruacija nastupa kada prođe najveći deo rasta u visinu i prosečna dob za pojavu menstruacije je trinaesta godina. Obično joj prethodi beličast sekret, koji predstavlja čišćenje organizma. Osećaji koji joj prethode su napetost, nervoza, razdražljivost i bol u donjem delu stomaka.

Menstruacija je periodično krvarenje, a razmak od jedne do druge broji se od prvog dana menstruacije do zadnjeg dana pre sledeće menstruacije.

U početku ne moraju biti redovne, ali nakon nekog vremena ciklus će se ustaliti u ritmu od dvadeset osam dana. Međutim, postoje i varijacije pa se toleriše trajanje od dvadeset jednog dana do čak trideset pet. Krvarenje traje tri do sedam dana.

Kada je rast u pitanju, devojčice najveći deo konačne visine dostignu do pojave prve menstruacije. Nakon toga narastu još nekoliko centimetara. Dečaci počinju rasti kasnije, a najbrže rastu oko četrnaeste godine. U narednih par godina mogu izrasti do trideset centimetara.

Estrogen i testosteron na sličan način pojačavaju izgradnju kostiju odlaganjem kalcijuma i fosfora u njih, a isto tako i rast u visinu. Razlika se ogleda u tome što se rast pod uticajem estrogena završava ranije.

Kod dečaka je razvijenija mišićna masa, dok se kod devojčica u pubertetu u potkožnom tkivu odlažu masti. Rezultat je mnogo niža težina ženskog tela u odnosu na muško, koje sadrži više belančevina, a manje masti.

Pubertet i promene kod dečaka

Dečaci ulaze u pubertet oko trinaeste godine, a prvi znak je povećanje testisa. U pitanju su muške polne žlezde koje izlučuju testosteron. Povećava se i polni organ, a sposobnost erekcije postaje sličnija onoj kod odraslog muškarca.

Dolazi do pojave malja na intimnim delovima tela, ispod pazuha, na grudima, na nogama i na drugim delovima tela. U početku, na licu, dolazi do pojave manje količine malja, samo iznad gornje usne i na bradi. Postepeno brada i brkovi poprimaju izgled kao kod odraslog muškarca.

Koža tela postaje deblja dok potkožno tkivo postaje čvršće. Sve to prati i pojačan rad žlezda, a moguća je i pojava akni i bubuljica. Dolazi do povećanja grkljana, što se manifestuje u vidu Adamove jabučice i do produbljivanja glasa, odnosno mutiranja.

Mišićna masa celog tela se povećava, ramena postaju šira, a stopala se izdužuju.

Promene utiču i na psihički razvoj.

Naime, pubert predstavlja buran deo života za oba pola. Nagle promene rasploženja i ponašanja su učestale.

Želja za samostalnošću i temperamentnije ponašanje često su uzrok konfliktnim situacijama. U ovom periodu dolazi do bunta, protesta protiv roditelja, nastavnika i svakoga ko predstavlja neki autoritet.

Izlazak iz puberteta

Teško je tačno odrediti godinu u kojoj se pubertet završava. Postoje granice trajanja koje imaju širok raspon.

Računa se da pubertet kod devojaka, u proseku traje oko četiri godine, a kod momaka tri godine. Iako početak i trajanje puberteta prilično variraju, redosled kojim se ove promene odvijaju u razvoju i sazrevanju, uvek je isti.

05/09/2021 11:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments