Zašto su kvizovi na Fejsbuku opasni?

29/08/2017 16:34

Zašto su kvizovi na Fejsbuku opasni?

Nedavno je otkriveno da grupa hakera koristi kvizove na društvenim mrežama kako bi krala lične podatke korisnika.

Koliko god nam na Fejsbuku neki kviz delovao zabavno ili zanimljivo, ipak je veoma važno imati na umu da se lični podaci koje pri rešavanju kvizova dajemo, mogu i te kako zloupotrebiti.

Tako je otkriveno da je većina kvizova na ovoj društvenoj mreži poslužila kako bi hakeri prikupili podatke i potom ih prodali dalje. Ali, jedan manji deo bio je zaražen virusom koji je mogao da napravi više štete.

Stručnjaci upozoravaju kako kroz kvizove korisnici daju mnoštvo informacija koje se posle mogu iskoristiti protiv njih ili ih može navesti da kliknu na zaraženi link.

Ističu i kako to ne znači da bi korisnici u potpunosti trebalo da prestanu da rešavaju zabavne kvizove, već je važno da budu oprezni kad to čine. Naime, ne bi objave koje zvuče previše senzacionalistički ili odudaraju od uobičajenog načina komunikacije su potencijalna pretnja.

Takođe, stručnjaci savetuju da bi linkove trebalo otvarati u posebnom prozoru, ne u onom u kojem su ulogovani na Fejsbuku. Izbegavajte upisivanje mejl adrese i lozinke koja se koristi za prijavu na Fejsbuku, ali i za prijave na druge servise.

29/08/2017 16:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments