Tolkin je znao jezik vilenjaka?

07/06/2021 16:10

Tolkin je znao jezik vilenjaka?

Džon Ronald Rejel Tolkin tvorac je epski fantastičnih romana koje je pisao od 1936. do 1949. godine. On je kao i mnogi očevi smišljao priče za svoje sinove. U tim bajkama stvorio se čitav jedan nepostojeći svet. Zahvaljujući tome, leta 1930. rođenja je jedne od najpopularnijih i najuticajnijih knjiga 20. veka – Hobit. Pre nego što je ukoričio misli, Tolkin nacrtao mapu sveta u kojem žive Hobiti, ispisao je toponime, pa je priča polako počela da se raspliće.

Na radost engleskih čitalaca, Tolkin je knjigu objavio  1937. godine. A samu trilogiju Gospodar Prstenova – Družina Prstena, Dve kule i Povratak kralja, pisao od 1936. do 1949. godine. Međutim, prva dva dela objavljena su 1954. godine, a treći 1955.

možda vas zanima i: Da li mračni toranj iz “Gospodara prstenova” zaista postoji?

Interesovanje za likove ne jenjava te su oni tumačeni i u političkom, ali i u filozofskom, religijskom, kulturološkom, pa čak i ezoteričnom smislu. S druge strane, autor je bio ratni veteran Prvog svetskog rata i u bici na Somi ostao bez prijatelja, te je svim znatiželjnima koji su se pitali šta se dublje krije iza likova u Gospodaru prstenova odgovarao da “ne podnosi alegoriju niti ga zanimaju knjige s tezom“.

Možda (ni)ste znali

  • Tolkin je smatrao Semvajza Gemdžija glavnim junakom. Herojske kvalitete ovog junaka Tolkin je pominjao više puta, među kojima je i odgovor jednom obožavaocu, a koji nosi isto ime kao i pomenuti junak.

 – Ja samo mogu da kažem, na Vašu sreću, nadam se, da je Sem Gemdži najveći heroj u mojoj priči, sada već voljen od strane mnogih čitalaca – napisao je autor.

  • Kristofer Tolkin, sin piscai urednik njegovih posthumnih dela, zapravo ne voli filmove Pitera Džeksona.

Kristofer Tolkin je 2012. godine je u jednom intervjuu rekao da su upropastili knjigu, tako što su napravili akcioni film urast od 15 do 25 godina. Istom prilikom je objasnio i koliko je nezadovoljan što su filmovi komercijalizovali rad njegovog oca.

  • Kristofer Li – Saruman, je jedini član ekipe filma koji je upoznao Tolkina pre njegove smrti.

Li je u intervjuu za magazin Cinefantastique, objasnio kako su on i prijatelj, u jednom pabu u Oksfordu i ugledali profesora Tolkina. Odlučili su da mu priđu, upoznaju se i malo porazgovaraju. Inače, Li je, verovatno, bio najveći obožavalac Tolkina od svih glumaca iz filma.

pročitajte još i: Li: Dragula, Saruman i grof Dukua

  • Tolkin je hteo da napiše sve knjige na jeziku vilenjaka

Naime, Tolkin je ideju za svoje knjige dobio tokom ocenjivanja ispita jednog studentu. Tolkin je smislio celu priču na osnovu jedne rečenice koju je napisao na praznom delu papira (ispita), a ona je glasila: U jednoj rupi u zemlji, živeo je Hobit.

Želju da piše vilenjačkim jezikom pisac Filip Norman je pokušao da objasnio:

– Da je sve prepušteno njemu, on bi napisao sve knjige na vilenjačkom jeziku. Naravno, pronalazak jezika je temelj. Priče su tu da obezbede svet za jezik, a ne obrnuto. Ali, naravno, delo kao što je “Gospodar prstenova” je uređeno i samo onoliko vilenjačkog jezika koliko je ostavljeno je dovoljno za čitaoce – objasnio je Norman.

 

07/06/2021 16:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments