Koje zemlje imaju najbolji sistem obrazovanja na svetu?

04/09/2018 11:54

Koje zemlje imaju najbolji sistem obrazovanja na svetu?

Ove države se nalaze na samom vrhu, po kvalitetu obrazovnog sistema.

Prema predviđanju Svetskog inovativnog samita za obrazovanje, do 2030. godine obrazovni sistemi u svetu, mogli bi pretrpeti značajne promene. Reč je o interaktivnom okruženju u kojima će tehnologija i inovacije u nastavnim programima značajno promeniti ulogu predavača i sam način učenja.

A kako izgledaju obrazovni sistemi u svetu danas?

Svetski ekonomski forum rangirao je države na osnovu 12 stubova konkurentnosti, gde je između ostalog uključeno i osnovno obrazovanje.

Statistika je prikazala Srbiju na 93. mestu, dok se na poslednjem, 137. našla Mauritanija. Najbolje se kotiraju sledeće države:

Švajcarska

Naime, u Švajcarskoj samo 5 odsto učenika pohađa privatne škole. U zavisnosti od regije, lekcije se podučavaju na različitim jezicima – nemački, francuski, italijanski. Na početku srednje škole, učenici se razdvajuju u zavisnosti od sposobnosti i veština.

Finska

Finska već nadmašuje rangiranje globalnih sistema obrazovanja. Obrazovni sistem ove države je poznat po tome što nema nikakvih ograničavajućih sistema. Naime, svi učenici, bez obzira na sposobnost uče u istim razredima. Rezultat ovakvog sistema je nepostojanje jaza između najjačih i najslabijih učenika. Finci imaju malo domaćih zadataka i samo jedan obavezan test, i to u 16. godini.

Holandija

Holandija može da se pohvali visoko kvalitetnim obrazovanjem. Prema izveštajima UNICEF-a, deca u Holandiji su najsrećnija na svetu. Vertovatno zato što nemaju domaće zadatke? Naime, škole u Holandiji retko kad zadaju domaće zadatke do srednje škole. Iz tog razloga učenici ne trpe veliki pritisak i stres. Škole su podeljene između verskih i “neutralnih”, a broj privatnih škola je veoma mali.

Katar

Katar ulaže velika sredstva u poboljšanje obrazovanja kao deo projekta Vizija 2030. Naime, škole koje finansira vlada, nude besplatno obrazovanje za svoje državljane.

Singapur

Singapur jeste visoko ocenjen od strane Programa za međunarodne studente, jer je poznat uspeh koji studenti iz ove države ostvaruju u drugim državama. Međutim, poznato je i da ovaj školski sistem stavlja učenike pod veliki stres u ranim godinama.

Irska

Većina srednjih škola u Irskoj su u privatnom vlasništvu i upravljanu, međutim finanasirane su od strane države. Postoje i odlično ocenjene sveobuhvatne i stručne državne škole.

Na listi država sa najboljim sistemom obrazovanja našle su se Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Norveška, Novi Zeland i Kanada.

04/09/2018 11:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments