Grožđe je prijatelj srca

21/06/2021 18:42

Grožđe je prijatelj srca

Grožđe je pravi izvor antioksidanasa, odnosno fitonutrijenata, koji se nazivaju polifenoli, a koji se vežu na “slobodne radikale” u ljudskom telu i smanjuju naslage u krvnim sudovima, te na taj način poboljšavaju zdravlje srca.

Poznate su mnoge sorte grožđa: crna, ljubičasta, zelena i ružičasta i sve su pune vitamina poput vitamina A, C, B6, vitamina B i folne kiseline, a oko 100g grožđa sadrži blizu oko 25 odsto preporučene doze vitamina C. Ono je bogato i esencijalnim mineralimai to gvožđem, manganom i kalijumom. Svi ovi minerali doprinose zdravlju, smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresije i deluju na imunitet. Od ostalih minerala grožđe sadrži još i bakar, cink, kalcijum, fosfor i selen.

Mali oprez

Hranljivi sastojak vitamin K, kojim obiluje ovo voće, je za većinu dobra stvar, jer upravo on pomaže krvi da se zgruša. Poznato je da nedostatak vitamina K se na telu ogleda u pojavi modrica ili kod posekotina, koje teže zarastuju, odnosno prekomerno krvare. Međutim, postoje i oni koji moraju biti oprezni sa konzumacijom grožđa.

Prema rečima stručnjaka, osobe koje uzimaju lekove za zgrušnjavanje krvi moraju da vode računa o unosu o vitamina K. U zavisnosti da li se preteruje i malo unosi tog vitamina u kombinaciji sa lekovima, može dovesti do situacije da lekovi budu previše efikasni ili da uopšte ne deluju. I sve to može, eventualno, da dovede do stvaranja krvnih ugrušaka opasnih po život.

pročitajte još i: Kako grožđe utiče na naš organizam?

Stručnjaci još i kažu, da umerenost nije opasna po život, ali preterivanje jeste. Zato jedenje grožđa ne bi trebalo da bude problem, ukoliko se ne unose drugi izvori vitamina K. Kako bi osoba koja troši lekove, znala koliko je vitamina K unela, savet je da napravi grafikona hrane koje sadrže visok, umeren i niski procenat vitamina K. Takođe treba uvek imati na umu preporuku lekara o količini koja sme da osoba unese u toku dana. Lekari još kažu i da je kod razređivača krvi važno održavati “konzistenciju unosa vitamina K”.

21/06/2021 18:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments