Kada početi sa pripremama za prijemni ispit za srednje škole?

08/01/2018 15:02

Kada početi sa pripremama za prijemni ispit za srednje škole?

Učenici osmog razreda polagaće malu maturu 18.19 i 20. juna 2018. godine, a iako taj datum deluje daleko, veoma je važno blagovremeno krenuti sa pripremama za polaganje završnih ispita.

Sistem bodovanja ove godine je promenjen, pa se će tako ispiti iz srpskog i matematike vrednovati sa po 13 bodova, a kombinovani test 14 bodova, dok će biti više pitanja „otvorenog tipa“.

Kako izlegda novi sistem bodovanja za upis u srednju školu, pogledaj OVDE.

Pored olakšica poslednje stavke, polaganje male mature i rezultati ispita u mnogome utiču na samu listu želja kada je upis u srednju školu u pitanju. Kako biste osvojili maskimalan broj bodova, potrebno je da na vreme krenete sa spremanjem za prijemni ispit.

U nastavku otkrijte kako da budete što uspešniji na maloj maturi.

Pripreme za prijemni ispit za srednju školu

1. Vreme i planiranje

Veoma je važno da na vreme krenete da se pripremate za samo polaganje. U zavinosti od mogućnosti i toga koliko gradiva znate, a šta treba savladati, organizujte i svoje vreme. Vi najbolje znate koliko vam je potrebno vremena za koju oblast. Stoga, dobro izanalizirajte koje oblasti “škripe” i na njih obratite posebnu pažnju.

U globalu, dva, do tri meseca svakodnevnog posvećivanja sat do dva dnevnog vremena savladavanju gradiva sasvim je dovoljno da budete uspešni na prijemnom ispitu.

2. Priprema

Izdvojte tri zasebne sveske u koje ćete vaditi teze prilikom prelaženja gradiva. Posebno naznačite one oblasti koje vrlo malo ili nimalo ne znate i na njih obratite posedbnu pažnju. Takođe, potražite primere testova iz prethodnih godina, kako biste imali uvid u to kako će sam prijemni izgledati.

3. Pomoć prijatelja

Kada konačno krenete sa prelaženjem gradiva, nemojte se ustručavati da pitate sve što vam nije jasno. Neproverene izvore, kao što su sajtovi na Internetu izbegavajte i radije se posavetujte sa profesorima.

4. Uključite društvo

Dosad sigurno već znate koji vam način učenja najviše odgovara. Ipak, u društvu je uvek svima lakše, pa stoga, predložite prijateljima da odvoje jedan dan za grupno učenje ili naizmenično preipitivanje dosadašnjeg pređenog znanja.

Na kraju, napominjemo još jednom da je ključ uspeha blagovremena priprema. Kada su obimni završni ispiti u pitanju, biti kampanjac i učiti u “pet do 12” vam neće biti od pomoći.

Stoga, ključ uspešne male mature leži u detaljnoj, sistematičnoj pripremi.

Kako izgleda mala matura, saznajte OVDE.

08/01/2018 15:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments