Kako ljubimci utiču na odrastanje deteta

16/03/2017 15:55

Kako ljubimci utiču na odrastanje deteta

Kada roditelji vole životinje – najčešće tu ljubav prenesu i na svoju decu. Kućni ljubimac može na više načina da utiče na odrastanje i vaspitanje deteta.

Bez obzira na to koju životinju imate kao ljubimca, sigurno je da će to u potpunosti promeniti život vašeg deteta. Kao prvo – imaće svog najboljeg prijatelja koji će mu uvek pružati bezuslovnu ljubav!

Osim toga, deca koja odrastaju sa životinjom u kući budu u proseku mnogo zdravija od druge dece, a često su i fizički aktivnija.

Kućni ljubimci mogu decu mnogo toga da nauče. Deca koja od ranog detinjstva imaju ljubimca znaju kako da se ophode prema njima, šta im smeta, a šta vole i na taj način uče šta je empatija.

Kada malo odrastu, deca mogu i da počnu da se brinu za svog ljubimca, pa tako već trogodišnje dete može učestvovati u nezi kućnog ljubimca tako što će, na primer, biti zaduženo za sipanje vode i hrane u činiju svog ljubimca.

cat-1045180_640

Obavezama vezanim za ljubimca, koje će sigurno voleti, deca će rano naučiti i šta znači imati obaveze i biti odgovoran. To je nešto što će svakako biti dobro za dete u toku odrastanja.

Uz psa kao kućnog ljubimca svako dete će imati želju da bude aktivno, a prateći svog ljubimca istraživaće svet i osećaće se sigurno uz svog najboljeg prijatelja.

Kada dete ima mačku kao ljubimca u kući sigurno je da će veoma rano naučiti šta znači empatija, kako se tretira drugo biće koje će ga sigurno voleti bez ikakvih granica.

child-1031047_640

Često se kao ljubimac deci uzimaju i različite vrste manjih ptica koje mogu da žive u kavezu u kući ili stanu. S obzirom na to da ptice nije potrebno šetati i previše se brinuti o njima na taj način, one će biti odličan prijatelj deci sa kojim će moći da pričaju. U iščekivanju odgovora od svog pernatog prijatelja, dete će se naučiti strpljenju, a sigurno će biti ushićen kada konačno čuje reči koje je naučio svog ljubimca.

Zahvaljujući odnosu sa ljubimcima, deca u svojoj najranijoj dobi počinju da razvijaju socijalnu inteligenciju koja će im kasnije, tokom odrastanja, biti veoma značajna.

Iako je kućni ljubimac često velika obaveza za roditelje, on je nazamenljiva figura u životu dece, pogotovo u njihovom odrastanju. A zapravo, ono što ljubimcima najviše treba jeste posvećenost i osećaj pripadnosti, a ljubav koju vam za uzvrat pružaju ne može se meriti ni sa čim.

16/03/2017 15:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments