Pustite decu da hodaju bosa!

24/07/2017 15:16

Pustite decu da hodaju bosa!

Jedan od sve češćih problema kod dece su radna stopala. Međutim, ovo bi moglo i da se izbegne ili barem umanji i to na veoma jednostavan način.

Kako bi se ojačalo stopalo i na pravi način formiralo, deci je potrebno da hodaju bosa. Ipak – sve manje roditelja je spremno da pusti svoje dete da se slobodno i bez obuće šeta.

stopalo dete

Strah od toga da će se povrediti, nagaziti na nešto oštro ili tome slično najčešće sprečava roditelje da svojoj deci izuju obuću i puste ih da hodaju bosi. Međutim, upravo u tome i greše jer bi svojoj deci na taj način u velikoj meri pomogli.

Odavno se stručnjaci slažu sa tvrdnjom da bosonogo hodanje može da bude veoma dobro za dete. Veoma je korisno pre svega za pravilno formiranje tabana, ali i za kičmu i pravilno držanje tela.

Osim toga, bosonogo hodanje može bolje formirati mišiće potpolenice, a maloj deci može pomoći i da bolje percipiraju prostor oko sebe i kretanje kroz isti, što nadalje može da utiče i na razvoj samopouzdanja.

Trebalo bi iskoristiti lepo vreme i tople dane (pogotovo na plaži, pesku, sitnom šljunku ili travi) kako bi deci pružili priliku da iskuse sve pozitivne strane hodanja bez obuće.

24/07/2017 15:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments