Spavanje kao navika i obaveza

08/12/2016 11:24

Spavanje kao navika i obaveza

Deca su često hiperaktivna i ne vole da spavaju. Oni bi se najradije igrali po ceo dan, ali im je za pravilan razvoj potreban redovan san.

Upravo je to jedan od većih problema sa kojima se susreću roditelji jer ne uspevaju da naviknu dete na spavanje, zbog čega bi trebalo da primene neke od ovih saveta:

Spavanje kao prioritet

Spavanje i redovan odmor veoma su važni za pravilan razvoj svakog deteta, zbog čega bi trebalo da i oni shvate da to “moraju da rade”. Potrudite se da svakog dana dete legne i ustane u isto ili približno vreme, što će olakšati navikavanje na ovu aktivnost.

Iako je vikend za odmaranje – to ne znači da bi trebalo da se spava mnogo duže, a trebalo bi izbegavati i predugo dremanje u toku dana. Ipak je san u toku noći najvažniji i najpotrebniji.

Svakodnevna rutina

Kako bi detetu bilo što lakše da prihvati da je vreme za spavanje i da je spavanje dobro za njega, da mora da spava i slično – bilo bi dobro da upravo ovu aktivnost povežete sa nekim drugim stvarima koje deci mogu biti zanimljive.

Čitanje pred spavanje može biti odličan način da olakšate detetu prihvatanje da je vreme za spavanje jer će ono tad povezivati spavanje sa nekim zanimljivim pričama, bajkama i verovatnije je da će jedva čekati taj deo dana.

Prijatna atmosfera za spavanje

Kako bi dete što lepše spavalo, potrebno je da uslovi za spavanje budu najprijatniji mogući. Upravo zato bi trebalo provetriti sobu pre spavanja, a temperatura bi trebalo da bude malo niža kako detetu ne bi bilo toplo u toku sna. Poželjno je da bude što manje svetla i buke kako bi dete zaista moglo da se odmori.

Ukoliko dete voli neku igračku posebno – neka spava sa njom kako bi se lakše opustilo i osećalo sigurnije.

08/12/2016 11:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments