Šta kad počinje zaljubljivanje?

30/11/2015 13:48

Šta kad počinje zaljubljivanje?

Mnogi se sećaju svoje prve simpatije, što uopšte nije čudno, jer se prve simpatije najčešće dešavaju deci u petoj godini života.

Iako se možda prva zaljubljivanja pamte, ona najčešće traju veoma kratko. Veoma je važno da decu u tom periodu ne zadirkuju odrasli kako ne bi kada odrastu osećali sramotu da vam se obrate kada imaju ljubavne probleme.

Prve simpatije se dešavaju najčešće u obdaništu kao i prvi prijatelji. Upravo tada je potrebno da roditelji primete znake naklonosti i da sa detetom o tome pričaju, s obzirom na to da ono samo sigurno neće hteti o tome da razgovara. Bitno je da sazna da je to normalan deo odrastanja.

Prvi znaci da vaše dete ima simpatiju

Naravno da ne možete tek tako znati da vaše dete ima simpatiju, a ni ko je u pitanju, ali postoje načini da “provalite” svoje dete i saznate sve što bi trebalo da znate – iz njegovog ponašanja.

Naime, dete će početi odjednom češće da spominje nekoga i pritom će se smeškati – tako ćete znati ko je u pitanju. Međutim, da biste bili sigurni da je to simpatija a ne prvi prijatelj koje je vaše dete steklo – postoji još pokazatelja.

Kada dete odjednom počne da se interesuje više za romantične scene u crtanim filmovima ili želi da se igra “porodice” možete biti sigurni da ima simpatiju.

Najbolje bi bilo postepeno ispitati teren i spominjati simpatiju u više navrata, odnosno postavljati pitanja kao što su: kako se osećaš kada se igraš sa njim/njom? da li je on/ona drugačiji/drugačija od druge dece sa kojom su u obdaništu?

Ukoliko želite da dete sa vama ima otvoren odnos i da ima poverenja u vas kako bi podelilo svoje ljubavne patnje i muke, nemojte ga zadirkivati oko simpatije, nego ispričajte kako ste i vi imali simpatiju kad ste bili tako mali.

Postavljanje granica

Simpatija je za malu decu nepoznato osećanje i nepoznata situacija, zato je važno da svom detetu objasnite o čemu se tu radi i da to nije ništa strašno, a ako i prestane – i to je sasvim normalno i dešava se svima.

Osim toga, potrebno je da znaju da se kontrolišu. Kada imaju simpatiju imaće i potrebu za iskazivanjem svoje seksualnosti, ali prva simpatija sa tim nema nikakve veze. Zato je važno da svom detetu date doznanja da je ljubljenje za odrasle i da oni to ne bi trebalo da rade. U redu je da se igraju zajedno i da se druže, jer bi to deca i trebalo da rade.

30/11/2015 13:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments