Zašto je važno da dete zavoli domaći?

24/10/2016 10:57

Zašto je važno da dete zavoli domaći?

Početak škole svakako je jedna od najvećih promena u životu deteta, a obaveze koje tamo ima su prve koje mora samostalno da uradi (uz pomoć roditelja).

Upravo zato što su to obaveze – detetu one ne padaju tako lako i najčešće ne pristaju dobrovoljno da ih urade, pogotovo kada je u pitanju domaći, zato je potrebno pomoći im da zavole domaći i prihvate ga kao obavezu koja je dobra za njih.

Kako pomoći detetu oko domaćeg zadatka?

Tanka je granica između pomoći detetu oko domaćeg zadatka i rađenja domaćeg umesto deteta. Zato je najbolje biti u blizini ukoliko je detetu potrebna pomoć oko razumevanja ili učenja, ali ne mešati se u proces.

Pustite dete da samo radi domaći zadatak i da samo uči, a vi se uključite na kraju – i zajedno sa detetom prekontrolišite zadatke ili preslušajte kako je naučilo gradivo.

Domaći za sticanje radnih navika

Prvacima je posebno teško da se “nateraju” da urade domaći, pa je potrebno da tu roditelji odigraju ključnu ulogu. Recite da je to nešto što moraju da urade i da sva deca rade domaći kod kuće.

Kada konačno sedne da radi domaći nemojte detetu “otimati” posao kako bi se što pre završilo – njegova je obaveza da ispiše sve krive i prave linije, ali i da zareže olovke za naredni dan u školi – na vama je samo da na kraju prekontrolišete da li je sve u redu.

Naravno, za neku decu je potrebno više strpljenja, ali za svakog prvaka je samotalan rad na domaćem zadatku najbolji način da stekne radne navike i postane samostalno.

24/10/2016 10:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments